Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
14. marca 2023, 6:45
Čas čítania 0:57

VIDEO: Rusi údajne útočia zakázanými termitovými bombami. Zápalný dážď prepáli aj oceľ

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Z videa nie je možné určiť, o aký druh zbrane presne ide.

Rusko údajne počas víkendu zaútočilo na ukrajinské mesto Vuhledar zakázanou zapálenou muníciou. Zábery z mesta zverejnili na Twitteri aj analytik Alex Kokcharov a poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko. „Objavilo sa video z údajného ruského útoku zakázanou zápalnou muníciou,“ píše Geraščenko na Twitteri. 

Z videa nie je možné rozpoznať, o akú zbraň ide. Portál Seznam Zprávy píše, že môže ísť o útok fosforom a do úvahy pripadá aj termitová zbraň, ktorá vďaka svojmu zloženiu dokáže chrliť „dážď“ s teplotou až 2-tisíc stupňov Celzia, vďaka čomu prepáli aj oceľ. Tieto zbrane spôsobujú obrovské a ťažko kontrolovateľné škody. Medzinárodné právo ich zakazuje používať v prípade, že môžu ohroziť civilné obyvateľstvo. 

Pri Vuhledare sa v posledných dňoch a týždňoch odohrali tvrdé bitky, údajne aj najväčšia tanková bitka vo vojne vôbec. Pre Rusov je podľa magazínu Forbes Vuhledar kľúčovým mestom. V baniach blízko mesta sa údajne nachádza viac ako 200 miliónov ton uhlia, o ktoré majú Rusi záujem. 

Ruská armáda opakovane používa zakázané zbrane

Použitie zápalnej munície vo Vuhledare by pre Rusov nebolo po prvýkrát, čo použili zakázanú zbraň. Na Ukrajine opakovane používajú aj vákuové bomby, ktoré spôsobujú obrovské škody. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Použitie chemických bômb sa reguluje viac ako použitie vákuových. Napriek tomu sú zakázané zbrane, ktoré zabíjajú všetko živé vrátane civilného obyvateľstva. 

Domov
Zdieľať
Diskusia