Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Ilona Hobzová
8. marca 2023, 14:46
Čas čítania 0:59

Prečo sme sa ešte nestretli s mimozemšťanmi? NASA prišla s temnou teóriou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vedci predpokladajú, že civilizácií podobných tej našej už vo vesmíre existovalo mnoho.

Jednou zo záhad, ktorá ľudstvo fascinuje už desiatky rokov, je koncept inteligentného mimozemského života. Prečo sme sa s ním nikdy nestretli? To je otázka, ktorú si kladú aj vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Teória Veľký filter

Skupina vedcov na čele s Jonathanom H. Jiangom z Jet Propulsion Laboratory (ktorá sa zaoberá vývojom pohonných jednotiek pre sondy a lietadlá NASA, pozn. red.) prišla vo svojom článku s názvom Vyhnúť sa Veľkému filtru: Mimozemský život a budúcnosť ľudstva vo vesmíre (Avoiding the Great Filter: Extraterrestrial Life and Humanity’s Future in the Universe) s teóriou, prečo sa obyvatelia Zeme doteraz nestretli s inými inteligentnými formami života.

Jednoducho povedané, domnievajú sa, že akýkoľvek inteligentný život zanikol skôr, než bol dostatočne vyvinutý na to, aby nadviazal kontakt alebo sa stretol s inou civilizáciou. 

Teóriu označujú ako Veľký filter. V dokumente ju opisujú ako „jav, ktorý vyhladzuje civilizácie skôr, než sa môžu navzájom stretnúť. To môže vysvetľovať vesmírne ticho“. Vedci skrátka predpokladajú, že civilizácií podobných tej našej už vo vesmíre existovalo mnoho. Nedokázali však prežiť svoj rýchly rozvoj a zanikli skôr, než s kýmkoľvek iným nadviazali kontakt. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Teóriu Veľkého filtra formuloval už v 90. rokoch ekonóm Robin Hanson. Podľa neho existovala vždy aspoň jedna prekážka, ktorá mimozemským civilizáciám bránila. Podľa vedcov je na ceste k podobnej filtrácii aj ľudstvo. Obávajú sa výziev, ktoré ľudia musia prekonať, aby sa nezlikvidovali. Medzi najväčšie hrozby skupina expertov radí jadrové zbrane, zmenu klímy, globálne pandémie alebo umelú inteligenciu, ktorá by sa mohla vymknúť spod kontroly.

vesmír
Zdroj: Unsplash/Bryan Goff
Domov
Zdieľať
Diskusia