Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
28. februára 2023, 13:33
Čas čítania 0:37

V Bratislave potvrdili ďalší prípad osýpok. Na Slovensku už môžu vznikať ohniská nákaz, upozorňujú hygienici

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Z hlavného mesta hlásia tretí prípad osýpok od začiatku tohto roka.

Z Bratislavy hlásia už tretí prípad dieťaťa nakazeného osýpkami za posledné týždne. Potvrdil to hlavný hygienik Ján Mikas. 

Tentokrát dieťa nemalo žiadnu cestovateľskú anamnézu, teda sa pred nákazou nenachádzalo v zahraničí, a tak ​Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave okamžite spustil epidemiologické vyšetrovanie.

Rodičia boli s dieťaťom, u ktorého aktuálne potvrdili osýpky, 21. februára v pediatrickej ambulancii v Petržalke. Úrad už kontaktoval rodičov, ktorí sa so svojimi deťmi v čakárni pediatra nachádzali v rovnakom čase.

„V Bratislave sme zaznamenali ďalší laboratórne potvrdený prípad osýpok. Ide o 18-mesačné dieťa. Dieťa nebolo očkované prvou dávkou očkovacej látky proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) pre dočasné zdravotné kontraindikácie a je bez cestovateľskej anamnézy (nebolo v zahraničí),“ vysvetľuje Mikas.

„V Bratislave sme od začiatku roka 2023 celkovo potvrdili tri laboratórne potvrdené prípady osýpok u detí (deti pre svoj nízky vek, respektíve zdravotné kontraindikácie, neboli ešte proti MMR zaočkované),“ konštatuje hlavný hygienik. Na Slovensku teraz môžu podľa hygienikov vznikať malé ohniská nákaz osýpok. 

Domov
Zdieľať
Diskusia