Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová TASR
28. februára 2023, 21:33
Čas čítania 1:01

Pri jeho zatýkaní zabili 29 ľudí, teraz USA žiadajú, aby im ho Mexiko vydalo. Narkobarón možno pôjde za otcom El Chapom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zatknutie Ovidia Guzmána v západomexickom štáte Sinaloa vyvolalo násilnú reakciu kartelu, počas operácie zahynulo desať vojakov a 19 podozrivých zločincov.

Spojené štáty požiadali Mexiko o vydanie Ovidia Guzmána, syna mexického narkobaróna Joaquína „El Chapa“ Guzmána a jedného z lídrov kartelu Sinaloa z rovnomenného mexického štátu. 


Tridsaťdvaročného Ovidia Guzmána zadržali v januári počas zásahu v meste Culiacán v západomexickom štáte Sinaloa.


Veľvyslanectvo USA v Mexiku predložilo žiadosť o vydanie Ovidia Guzmána mexickému rezortu diplomacie a generálnej prokuratúre, povedal hovorca, ktorý nechcel byť menovaný, pretože nemal oprávnenie sa k tejto záležitosti vyjadrovať.

Jeho zatknutie vyvolalo násilie v uliciach 

USA v minulosti ponúkli odmenu vo výške piatich miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k zadržaniu Ovidia Guzmána. Jeho zatknutie vyvolalo násilnú reakciu kartelu, počas operácie zahynulo desať vojakov a 19 podozrivých zločincov.


Jeho 64-ročný otec „El Chapo“ Guzmán si ako bývalý šéf drogového kartelu Sinaloa v USA odpykáva doživotný trest za obchodovanie s drogami, pranie špinavých peňazí a ďalšie trestné činy.


Ovidio Guzmán si v januári zabezpečil súdny príkaz blokujúci jeho okamžité vydanie do Spojených štátov. Sudca dal Washingtonu čas na predloženie žiadosti o vydanie do 5. marca.

Na svedomí má údajne smrť viacerých ľudí

Washington obviňuje Ovidia Guzmána z toho, že pomáhal v Sinaloe prevádzkovať laboratóriá na výrobu metamfetamínu, ako aj zo sprisahania s cieľom distribuovať kokaín a marihuanu.


Údajne nariadil aj vraždy informátorov, obchodníka s drogami a mexickej speváčky, ktorá odmietla vystúpiť na jeho svadbe.

V roku 2019 ho mexické bezpečnostné zložky nakrátko zadržali, no následne prepustili po tom, ako jeho kartel rozpútal v krajine násilnosti.

Zatknutie Ovidia Guzmána.
Zatknutie Ovidia Guzmána. Zdroj: Profimedia
Domov
Zdieľať
Diskusia