Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
6. januára 2023, 15:41
Čas čítania 1:07

V Mexiku zatkli syna El Chapa, jeho drogový kartel preto v uliciach rozpútal peklo. O život už prišli 3 policajti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zatvorili školy, úrady a obyvateľov mesta vyzvali, aby sa zdržiavali vo svojich domoch.

Ovidia Guzmána, jedného z lídrov z mexického kartelu Sinaloa, zatkla tamojšia polícia. Ide o syna známeho mexického narkobaróna Joaquína „El Chapa“ Guzmána, informuje Mexico News Daily.

Kartel známy aj ako Los Chapitos z mexického štátu Sinaloa je jednou z najmocnejších organizácií pašerákov drog na svete. El Chapovho syna zadržali počas zásahu v meste Culiacán.

Zatknutie Ovidia Guzmána.
Zatknutie Ovidia Guzmána. Zdroj: Profimedia

Po jeho zadržaní však došlo v meste k rozsiahlym nepokojom, prejavom násilia a pouličným bojom. Rozpútal ich údajne práve jeho drogový gang. Úrady obyvateľov mesta vyzvali, aby sa zdržiavali vo svojich domovoch, zatvorili školy a úrady. V dôsledku nepokojov boli zavraždení už minimálne traja policajti. Varovanie pre svojich občanov vydalo aj veľvyslanectvo Spojených štátov.

Gerardo Vargas, starosta mesta Ahome, v ktorom gang sídli, vydal varovanie pred násilím. „Prosíme vás, aby ste nevychádzali von a ukryli sa vo svojich domoch. Federálne sily aktuálne vykonávajú operáciu, ktorá začala v meste Culiacán a má dôsledky na severe štátu. Naďalej vás budeme informovať,“ povedal.

Nepokoje v Mexiku po tom, čo tamojšie úrady zatkli Ovidia Guzmána, jedného zo synov mexického narkobaróna El Chapa.
Nepokoje v Mexiku po tom, čo tamojšie úrady zatkli Ovidia Guzmána, jedného zo synov mexického narkobaróna El Chapa. Zdroj: TASR/AP

Ovidia Guzmána zatkli aj v októbri 2019, no krátko potom ho prepustili z dôvodu násilných činov kartelu Sinaola. Spojené štáty v minulosti ponúkli odmenu vo výške piatich miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k zatknutiu alebo usvedčeniu Ovidia.

15. februára 2023, 12:30 Čas čítania 5:29 Brutálny mexický kartel poslal do ulíc 700 zabijakov. Tajomného narkobaróna El Maya nikdy nechytili Brutálny mexický kartel poslal do ulíc 700 zabijakov. Tajomného narkobaróna El Maya nikdy nechytili

Americký prezident Joe Biden sa má začiatkom budúceho týždňa zúčastniť na summite lídrov severoamerických krajín v Mexiku a jednou z tém rokovaní bude aj bezpečnostná situácia.


USA z dôvodu zvýšeného počtu úmrtí na predávkovanie drogami vyvíjajú nátlak na Mexiko, aby bojovalo proti organizáciám zodpovedným za výrobu a prevážanie drog, a to vrátane kartelu Sinaloa.


Ovidiov otec El Chapo (Krpec) Guzmán bol v roku 2019 súdom v New Yorku uznaný za vinného z viacerých ťažkých zločinov vrátane vrážd, únosov a pašovania drog. Dostal doživotný trest plus ďalších 30 rokov väzenia.

Nepokoje v Mexiku po tom, čo tamojšie úrady zatkli Ovidia Guzmána, jedného zo synov mexického narkobaróna El Chapa.
Nepokoje v Mexiku po tom, čo tamojšie úrady zatkli Ovidia Guzmána, jedného zo synov mexického narkobaróna El Chapa. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia