Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
21. februára 2023, 14:55
Čas čítania 0:36

Rusko plánuje do roku 2030 anektovať Bielorusko, ukazujú uniknuté tajné dokumenty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V uniknutých tajných dokumentoch Kremľa našli dlhodobý plán Ruska anektovať susedné Bielorusko.

Ruská federácia plánuje do roku 2030 „anektovať“ Bielorusko, ukazujú uniknuté administratívne dokumenty, informuje portál Deutsche Welle. Tajné dokumenty získali novinári z viacerých medzinárodných periodík ako Yahoo News a Süddeutsche Zeitung.

Administratívne doklady z Ruska údajne pochádzajú z leta 2021. Píše sa v nich o pláne ekonomicky, politicky a vojensky infiltrovať Bielorusko. Dokumenty obsahujú viaceré fázy, podľa ktorých má Kremeľ postupovať. Cieľ do roku 2030 je vytvoriť zväzový štát podliehajúci ruskej vláde.

Dokumenty s označením Strategické plány Ruskej federácie v Bielorusku majú dokopy sedemnásť strán. Téma, ktorá v nich prevažuje, je odstránenie vplyvu západných veľmocí a NATO v krajine.

„Ak by takýto plán vyšiel, Rusko by do roku 2023 susedilo s Litvou a Poľskom, dvomi členmi NATO a Európskej únie,“ poznamenáva portál Deutsche Welle.

Novinári z portálov Yahoo News a Süddeutsche Zeitung tvrdia, že uniknuté doklady dali preveriť aj u analytikov a expertov, ktorí ich dôveryhodnosť potvrdili.

Podľa odborníkov vytvorilo dokumenty Prezidentské riaditeľstvo pre cezhraničnú spoluprácu.

Alexander Lukašenko a Vladimir Putin na stretnutí v Moskve.
Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin na stretnutí v Moskve. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia