Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
23. februára 2023, 9:00
Čas čítania 1:31

Trh s hypotékami sa výrazne prepadol. Podľa expertov si ju už 40 % Slovákov nemôže dovoliť

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Úrokové sadzby na hypotékach budú pravdepodobne stúpať ďalej. Podľa hypotekárneho špecialistu Moneyhoon Martina Vacha už teraz 40 % Slovákov za súčasných podmienok nedosiahne na hypotéku.

Trh s hypotékami sa na Slovensku za posledný rok spomalil a zmenšil o tretinu. Ceny nehnuteľností aj napriek tomu v medziročnom porovnaní podľa dát Národnej banky Slovenska narástli o 21,3 %.

Podľa odhadu hypotekárneho špecialistu Moneyhoon Martina Vacha sa na udelenie hypotéky aktuálne kvalifikujú len žiadatelia, ktorých nezaťažujú iné úvery a majú vyšší mesačný príjem, tých je približne 60 %. Zvyšných 40 % ľudí na Slovensku na hypotéku za súčasných podmienok nedosiahne alebo si netrúfa vziať na seba záväzok s takou vysokou mesačnou splátkou.

hypotéka
Hypotéku dosiahne čoraz menej Slovákov. Zdroj: Pexels/energepic.com

Úrokové sadzby na hypotékach budú pravdepodobne rásť ďalej. Vyplýva to aj z nedávneho  rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá pristúpila k zvýšeniu troch kľúčových úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky o 50 bázických bodov a oznámila, že očakáva v budúcnosti ďalšie zvyšovanie, aby zabránila prudkému rastu inflácie. Trhu však zároveň môže hroziť stagnácia a prepad k podobným číslam, aké mal v krízových rokoch  2009 až 2010. 

„Ešte veľmi dlho bude prevládať vlastníctvo nehnuteľnosti pred nájomným bývaním. Vzhľadom na to, akou malou krajinou sme, sa tento fakt možno nikdy nezmení. Trh sa aktuálne extrémne spomaľuje a banky nereagujú. Slováci, ktorí majú hypotéky, potrebujú kvalitného a transparentného správcu. Bolo by žiaduce, aby sprostredkovatelia hypoték boli hodnotení a motivovaní tým, že udržia svojich klientov v banke, bez nutnosti refinancovania. Digitalizácia a snaha bánk udržať klientov sú preto kľúčovými faktormi pre blízku budúcnosť v oblasti hypotekárneho bankovníctva,“ vysvetľuje Martin Vacho.

Nových žiadateľov o hypotéku je až o tretinu menej

Hypotekárny trh negatívne poznačil aj pokles nových žiadateľov o hypotéku, ktorých je v porovnaní s rokom 2021 o tretinu menej. Dôvodom je aj zvyšujúca sa miera úrokových sadzieb a nemožnosť dosiahnuť na objem splátok.

Kým začiatkom minulého roka sa úrokové sadzby na hypotékach pohybovali na úrovni okolo 1 %, dnes sa pri dlhších fixáciách v niektorých prípadoch približujú k 4 %. Experti očakávajú, že trend zvyšovania sadzieb bude ešte pokračovať, keďže ďalšie zvyšovanie avizovala aj ECB.

Anketa:
Zvažuješ v aktuálnom roku kúpu vlastného bývania pomocou hypotéky? 
Áno.
Nie.
Áno.
40 %
98 Hlasov
Nie.
60 %
144 Hlasov

Problémy so splácaním hypotéky sú teda reálnou hrozbou pre viacerých Slovákov a podľa prieskumu spoločnosti Moneyhoon má veľké percento držiteľov hypoték slabé vedomosti o parametroch a výške hypoték, ktoré už splácajú. Podľa nich až 60,4 % respondentov nevedelo, aké parametre má ich hypotéka, a 40 % ľudí ani len nepozná výšku platby, ktorú každý mesiac platia. Ďalším zistením bol aj fakt, že iba 19 % ľudí pravidelnejšie prehodnocuje podmienky svojej hypotéky a hľadá finančne výhodnejšie riešenie.

3. februára 2023, 14:30 Čas čítania 7:51 Bytov sa predáva o 40 % menej než vlani, trh sa otočil v prospech kupujúceho, hovorí šéf realitky Herrys (Rozhovor) Bytov sa predáva o 40 % menej než vlani, trh sa otočil v prospech kupujúceho, hovorí šéf realitky Herrys (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia