Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. februára 2023, 7:59
Čas čítania 1:36

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ubehlo už 5 rokov. Kočner si rozsudok vypočuje o pár týždňov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

„Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať a medzinárodný záujem o naše mediálne prostredie tomu môže len pomôcť,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Slovenko si 21. februára 2023 pripomína 5. výročie vraždy investigatívneho novinára  Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Z objednávky vraždy sú podozriví Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Dvojicu súd v septembri 2020 oslobodil spod obžaloby, Najvyšší súd SR však toto rozhodnutie v júni 2021 zrušil. Rozsudok si možno Marian Kočner vypočuje už o pár týždňov. „Dúfam, že sa blížime ku koncu prvostupňového konania a posledný aprílový termín by mohol byť vyhlásený rozsudok,“ povedal dozorujúci prokurátor Matúš Harkabus pre Denník N

Čaputová: Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok v súvislosti s 5. výročím vraždy prijala predstaviteľov pozorovacej misie medzinárodných novinárskych organizácií, ktorá sa zaujíma o stav slobody médií na Slovensku.


„Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať a medzinárodný záujem o naše mediálne prostredie tomu môže len pomôcť,“ skonštatovala Čaputová. Ako podotkla, rešpekt k novinárskej práci a k úlohe médií v demokracii by politickí lídri mali prejavovať nielen vtedy, keď novinári odhaľujú kauzy ich oponentov, ale aj vtedy, keď sami čelia kritike.


Cieľom pozorovacej misie je vyjadriť solidaritu s rodinami zavraždených a zhodnotiť, či vývoj v justícii a mediálnom prostredí za uplynulých päť rokov smeruje k tomu, že vražda novinára sa už v SR nezopakuje, ako načrtol Prezidentský palác.

Kuciak
Zdroj: archív MK

Heger o komunikácii medzi novinármi a politikmi

Slobodné a nezávislé médiá sú jedným z pilierov demokracie. Je neakceptovateľné, aby v demokratickej spoločnosti predstavitelia vládnej moci verbálne atakovali novinárov, ktorí upozorňujú na ich pochybenia.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Uviedol to dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). V pondelok sa stretol so zástupcami novinárskych organizácií, ktorí sa v Bratislave zúčastnili na medzinárodnej konferencii o slobode médií Media Freedom 2023.


„Som presvedčený, že medzi politikmi a novinármi má fungovať vzájomná korektná a konštruktívna komunikácia. Dôveru v médiá musíme pomôcť posilňovať, o to viac, keď čelíme hybridnej vojne a dezinformáciám,“ povedal Heger.


V súvislosti s piatym výročím vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej premiér so zástupcami medzinárodných novinárskych organizácií diskutoval o opatreniach, ktoré Slovensko prijíma na zaistenie slobodného a bezpečného výkonu práce novinárov. Zahraničná misia ocenila posun v mediálnej legislatíve.


„Ani dnes situácia nie je ideálna, vnímame však, že sme nastavili pozitívny trend. Dôkazom je aj medziročný posun Slovenskej republiky v rámci indexu slobody médií, ktorý každoročne pripravuje organizácia Reportéri bez hraníc,“ podotkol Heger. Poukázal, že oproti roku 2021 sa Slovensko v minulom roku zlepšilo o osem priečok a umiestnilo sa na 27. mieste spomedzi 180 krajín.

Domov
Zdieľať
Diskusia