Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. februára 2023, 10:11
Čas čítania 0:57

Matovič vymenoval Máriu Šofranko do politickej funkcie. Zneužila svoju pozíciu a obišla procesy, reaguje študentská rada

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Študentská rada vysokých škôl trvá na odvolaní Márie Šofranko z postu v rade Fondu na podporu vzdelávania.

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) stále čaká na odvolanie poslankyne Národnej rady SR Márie Šofranko z postu v rade Fondu na podporu vzdelávania. Do nej ju ešte vlani vymenoval bývalý minister financií Igor Matovič. 

Šofranko podľa ŠRVŠ „zneužila svoju pozíciu poslankyne Národnej rady SR a obišla všetky nastavené procesy, aby dosiahla svoj politicky motivovaný cieľ“. Ako ďalej tvrdia, počas zasadnutí rady Fondu na podporu vzdelávania zastrašovala nominantov ŠRVŠ a týmto spôsobom sa snažila zastaviť vymenovanie zvoleného kandidáta na riaditeľa Fondu na podporu vzdelávania.

Podľa ŠRVŠ je jediná možnosť odvolať poslankyňu Šofranko. ŠRVŠ trvá na svojej požiadavke a žiada od dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera ako povereného ministra financií, aby poslankyňu Šofranko odvolal z rady Fondu na podporu vzdelávania. „Pánovi premiérovi sa pripomíname raz za týždeň. Vytrváme, až pokiaľ nedokáže, že mu záleží na názore študentstva,“ dodala predsedníčka ŠRVŠ Zuzana Hozlárová.

Mária Šofranko vidí výhodu v tom, že zastáva obe pozície

Svoju pozíciu v rade nevníma Šofranko ako konflikt záujmov. To, že je aj členkou školského parlamentného výboru, je podľa nej výhodou. Problém v januári videla v tom, že vo fonde prebieha výberové konanie na pozíciu riaditeľa fondu, a v nezhode medzi členmi rady pri vymenovaní vhodného kandidáta na túto pozíciu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Výberové konanie na túto pozíciu koncom roka 2022 nebolo úspešné, žiaden z uchádzačov nezískal potrebnú väčšinu hlasov. Dočasne poverený riadením fondu je jeho bývalý riaditeľ Pavol Kučmáš. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na pozíciu riaditeľa Fondu na podporu vzdelávania do 10. marca.

Domov
Zdieľať
Diskusia