Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Jakub Paulík
20. februára 2023, 6:45
Čas čítania 0:30

Na Slovensku možno uvidíme polárnu žiaru. V týchto častiach by mohla byť najviditeľnejšia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak by išlo o geometrickú búrku G3, polárnu žiaru by sme mohli vidieť aj z našej krajiny.

Vedci v piatok na Slnku zaznamenali erupciu triedy X2.2. Portál iMeteo s odkazom na web Space.com píše, že k nám preto aktuálne mieri slnečná búrka, ktorá by mohla vyvolať polárnu žiaru viditeľnú aj zo Slovenska.

Prúd nabitých častíc vypustených zo Slnka, letiaci rýchlosťou 1 milión kilometrov za hodinu, by mal k Zemi doraziť v pondelok. Pri kontakte s magnetosférou našej planéty vyvolajú nabité častice geomagnetickú búrku. Podľa odborníkov z NASA by mohlo ísť o triedu G2 až G3. V prípade geomagnetickej búrky G3 by mohli byť polárne žiary viditeľné od 50° zemepisnej šírky.

Portál iMeteo preto usudzuje, že by sme polárnu žiaru mohli vidieť aj z územia Slovenska, a to najmä z Tatier a zo severných častí. Slabo viditeľná by však mohla byť aj z iných oblastí Slovenska.

Späť
Zdieľať
Diskusia