Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
18. februára 2023, 15:15
Čas čítania 0:56

Americká raketa za 430 000 dolárov zostrelila balón amatérskych rádioamatérov s cenovkou 12 dolárov, tvrdia vedeckí nadšenci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Objekt zostrelený nad Yukonom bol druhým z troch zničených na príkaz Joea Bidena.

Jeden z objektov zostrelených americkou raketou mohol byť balónom amatérskych nadšencov kúpeným za 12 dolárov. Amatérska skupina vedeckých nadšencov podľa The Guardian tvrdí, že stratila z dohľadu svoj balón v ten istý deň, keď americká armáda zničila raketou v hodnote 430 000 dolárov neznámy objekt v rovnakej oblasti.

Spoločnosť Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade tvrdí, že jeden z jej hobby balónov „zmizol v akcii“ nad Aljaškou 11. februára, v ten istý deň, keď americké lietadlo F-22 zostrelilo neidentifikovaný lietajúci predmet nad kanadským územím Yukon.

Skupina hobby vedcov síce priamo obe udalosti neprepojila, ale trajektória letu ich „pikobalóna“ pred posledným zaznamenaným elektronickým prihlásením o 12.48 h v daný deň naznačuje spojitosť. „Zatiaľ nazývame pikobalón K9YO nezvestný v akcii,“ uvádza sa na webovej stránke skupiny s tým, že jeho posledná zaznamenaná výška bola 11 560 m. „Pikobalóny“ obsahujú senzory, solárne panely a antény a používajú ich predovšetkým rádioamatéri.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Objekt zostrelený nad Yukonom bol druhým z troch zničených na príkaz Joea Bidena počas niekoľkých po sebe nasledujúcich dní minulý víkend. Americkí predstavitelia počas týždňa uviedli, že tri objekty zostrelené po zničení čínskeho špionážneho balóna boli pravdepodobne neškodné a boli určené na komerčné účely alebo na výskum klímy.

Domov
Zdieľať
Diskusia