Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
17. februára 2023, 19:21
Čas čítania 0:44

Cigarety na Slovensku opäť zdražejú o desiatky centov. Toto je dôvod

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cena za krabičku cigariet sa pomaly šplhá k piatim eurám.

Cigarety na Slovensku opäť zdražejú. Ceny tabakových výrobkov sa za posledné tri roky zdvihli približne o jedno euro. Dôvodom je spotrebná daň, ktorá sa z roka na rok zvyšuje, informuje TV Markíza.

V roku 2021 ceny cigariet narástli v priemere o 40 centov a zdražovanie tabakových výrobkov sa nezastavilo ani v roku 2022. Vtedy ceny vzrástli približne o 20 centov. Tretie kolo rastu cien prišlo vo februári tohto roka, keď opäť stúpla spotrebná daň. Za škatuľku cigariet fajčiari už o pár týždňov zaplatia približne o ďalších 20 až 30 centov viac.

cigarety
Zdroj: Pixabay

Zásoby sa rýchlo míňajú

Tabakové spoločnosti zatiaľ svoje zásoby dopredávajú za staré ceny. Fajčiari sú si vedomí prudkého nárastu cien a využívajú možnosť nakúpiť lacnejšie. Podľa slov distribútorov tabakových výrobkov sa tak zásoby cigariet v pôvodných cenách rýchlo míňajú. 

Pod zdražovanie sa podpísala nielen spotrebná daň, ale aj zvyšovanie ostatných nákladov a energetická kríza.

Ministerstvo financií si od zdražovania sľubuje vyššie zisky aj zdravšiu spoločnosť. „Dôvodom tohto kroku bola snaha priblížiť ceny tabakových výrobkov na úroveň porovnateľnú s okolitými krajinami. Cieľom je však aj ochrana zdravia obyvateľov a stabilizácia daňových príjmov,“ vysvetľuje rast dane ministerstvo.

Anketa:
Odrádza ťa zdražovanie cigariet od fajčenia?
Áno, pokúsim sa prestať s fajčením.
Nie, budem fajčiť naďalej.
Nefajčím.
Áno, pokúsim sa prestať s fajčením.
23 %
366 Hlasov
Nie, budem fajčiť naďalej.
45 %
722 Hlasov
Nefajčím.
32 %
510 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia