Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
11. februára 2023, 11:06
Čas čítania 0:54

Opica gibon z japonskej zoo otehotnela, hoci v klietke žije sama. Ošetrovatelia konečne zistili, kto je otcom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Mláďa ešte nemá meno, ale je zdravé a rastie ako z vody.

Ošetrovateľom v japonskej zoo sa podarilo rozlúsknuť záhadu tehotnej opice gibon. Tá otehotnela napriek tomu, že vo svojej klietke žije sama.

Podľa CNN 12-ročná Momo svojich ošetrovateľov v zoologickej a botanickej záhrade Kujukušima v Nagasaki šokovala, keď vo februári 2021 porodila napriek tomu, že nevedeli o žiadnom partnerovi, s ktorým by trávila čas. O dva roky neskôr vďaka DNA testom identifikovali otca malej opičky a majú aj teóriu o tom, ako ju rodičia splodili.

Klietky mali vedľa seba

Podľa testov je otcom Itō, 34-ročný gibon, ktorý v čase, keď Momo otehotnela, žil v susednej klietke. Zoologická záhrada pre CNN povedala, že Momo a Itō zrejme mali sex cez malú dieru v kovovom plášti, ktorý sa nachádza medzi dvoma klietkami. Na šírku mal otvor len okolo 9 mm.

Malá opička ešte nemá meno. Váži 2 kg a podľa zoo rastie a je zdravá, Momo jej dáva všetku svoju láskavú pozornosť.

Gibony patria medzi najmenšie opice na svete, no majú zvučné spevavé hlasy, ktorými komunikujú, a sú veľmi rýchle a flexibilné. Existujú desiatky druhov gibonov, ktoré žijú vo viacerých častiach Ázie. Patria medzi ohrozené druhy, pretože ich počty klesajú a ich prirodzené prostredie ohrozujú ľudské aktivity, najmä odlesňovanie, stavanie ciest a baníctvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia