Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
4. februára 2023, 7:36
Čas čítania 1:10

Na Slovensku opäť hrozí zatváranie obchodov v nedeľu. „Ženičky by to brali,“ argumentuje poslanec OĽaNO

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poslanci v parlamente znovu rokovali o zatvorení obchodov v nedeľu.

V parlamente dnes poslanci rokovali o návrhu novely Zákonníka práce, ktorá by umožnila zatvorenie obchodov v nedeľu. Zo strany konzervatívnych politikov tak ide o ďalší pokus presadiť zmenu, s ktorou nesúhlasia najmä poslanci zo strany Sloboda a solidarita. 

Podľa predsedu finančného výboru parlamentu Mariána Viskupiča (SaS) je to veľmi zlý nápad, ktorý nikomu nepomôže, ale veľa ľuďom uškodí.

Odvoláva sa na vyjadrenia ekonómov, podľa ktorých by zatvorenie obchodov zvýšilo nezamestnanosť a viaceré rodiny by prišli o veľkú časť príjmov, na ktoré sa vďaka nedeľným príplatkom spoliehajú. Fanúšikovia návrhu z OĽaNO, naopak, argumentujú tým, že podľa nich by rodiny mali nedele tráviť spolu.

„Ženičky“ by to podľa Šefčíka brali

V parlamente padlo počas dnešnej rozpravy viacero argumentov za a proti. Do diskusie sa zapojil aj poslanec OĽaNO Marek Šefčík. „Ja som sa s tými ľuďmi bavil a oni mi povedali, tie ženičky – automaticky, hneď keby ste to schválili, brali by sme to,“ uviedol v parlamente.

Marián Viskupič v rozhovore pre tvnoviny.sk povedal, že pozná veľa ľudí, ktorí sa o nedeľné služby bijú a tešia sa na ne práve kvôli vysokým príplatkom a potenciálne menšiemu návalu práce. 

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Juraj Blanár považuje tému zatvorenia obchodov v nedeľu za dlhodobú agendu Smeru. Predkladateľom však vytkol, že majú problém s niektorými štátnymi sviatkami. Návrh má totiž zaviesť výnimky na 1. mája, 8. mája, 29. augusta a 1. septembra. Ak nepripadnú na nedeľu, obchody majú byť v tieto dni otvorené.

Juraj Blanár a Marián Viskupič.
Juraj Blanár a Marián Viskupič. Zdroj: TASR/Martin Baumann/Jakub Kotian

Pollák by v zime do lesa nešiel

Peter Pollák z hnutia OĽaNO uviedol, že rodiny by mali viac času chodiť do prírody. Vzápätí pre tvnoviny.sk priznal, že do lesa nechodí a väčšinu času trávi s rodinou v nákupných centrách. Tie chcú však kolegovia z jeho strany nadobro zatvoriť. 

Momentálne nie je jasné, či má táto úprava šancu prejsť ďalším rokovaním.

Domov
Zdieľať
Diskusia