Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
26. januára 2023, 15:44
Čas čítania 0:48

Dnes v noci nás čaká vesmírne divadlo. Asteroid veľký ako autobus preletí až neuveriteľne blízko Zeme, hlásia vedci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Napriek tomu stret so Zemou či s inými satelitmi podľa vedcov nehrozí.

K Zemi sa dnes v noci priblíži Asteroid 2023 BU vo veľkosti malého autobusu. Od našej planéty bude v najbližšom bode vzdialený iba 3 600 kilometrov. Vďaka tomu pôjde o jeden z najbližších preletov vesmírnych telies, aké sme kedy zaznamenali.

Krátko po polnoci by mal asteroid, ktorý v januári 2023 objavil amatérsky astronóm Gennadij Borisov, preletieť nad Južnou Afrikou. Vedci potvrdili, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí, a to aj napriek tomu, že asteroid bude k Zemi bližšie ako niektoré satelity, píše BBC

„Pozorovací systém Scout rýchlo vylúčil možnosť, že sa asteroid s našou planétou zrazí. V tomto prípade sme mali pomerne málo pozorovaní, no aj tie stačili na opísanie obežnej dráhy objektu, ktorá ho zavedie neuveriteľne blízko k nášmu povrchu. 2023 BU je jedným z najbližších preletov, aké sme v histórii zaznamenali,“ informuje Davide Farnocchia z NASA’s Jet Propulsion Laboratory.

Vedci vysvetľujú, že aj keby asteroid vstúpil do zemskej atmosféry, nenapáchal by veľké škody. S veľkosťou 3,5 až 8,5 metra by sa rozpadol a premenil na obrovskú ohnivú guľu. Až na menšie úlomky by následne zhorel v zemskej atmosfére.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Na porovnanie, takmer 20-metrový Čeľabinský meteor, ktorý sa do zemskej atmosféry dostal v roku 2013, vyprodukoval takú nárazovú vlhu, že porozbíjal okná domov. 

asteroid
Zdroj: NASA
Domov
Zdieľať
Diskusia