Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. januára 2023, 17:27
Čas čítania 0:54

Kremeľ sa vyhráža krajinám EÚ: Dodávky tankov po sebe zanechajú stopu. Za vašu pseudopomoc zaplatia cenu Ukrajinci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Berlín čelí čoraz väčšiemu tlaku spojencov, aby odobril dodanie tankov nemeckej výroby Leopard 2 na Ukrajinu.

Dodanie nemeckých tankov Leopard 2 na Ukrajinu by neprinieslo nič dobré pre budúce rusko-nemecké vzťahy, uviedol v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 


Peskov dodal, že takýto krok „po sebe zanechá trvalú stopu“. Kremeľ zároveň upozornil, že všetky krajiny, ktoré priamo alebo nepriamo pumpujú na Ukrajinu zbrane a zvyšujú jej technologickú úroveň, nesú zodpovednosť za pokračovanie konfliktu. Dodal, že za takúto „pseudopomoc zaplatia cenu Ukrajinci“.

Berlín čelí čoraz väčšiemu tlaku spojencov, aby odobril dodanie tankov nemeckej výroby Leopard 2 na Ukrajinu. O schválenie presunu Leopardov už nemeckú vládu požiadala Varšava. Zároveň vyzvala Nemecko, aby svoje tanky poskytlo priamo ukrajinskej armáde, pretože ich potrebuje na boj proti ruským inváznym jednotkám.

Leopard 2
Zdroj: TASR/AP

Poľsko Nemecko vyzýva na podporu Ukrajiny

Poľská strana požiadala Nemecko o súhlas s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Premiér Poľska Mateusz Morawiecki sa zároveň vyjadril, že je jasné, že Nemecko nie je ochotné poskytnúť Ukrajine širšiu pomoc. „Čo to znamená? Znamená to strach, nejaké nie celkom pochopiteľné obavy alebo vieru, že vzťahy s Ruskom sa môžu vrátiť do normálu?“ Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, by podľa Morawieckeho malo viac prispievať koalícii krajín, ktoré pomáhajú Ukrajine.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Podľa českého premiéra Petra Fialu by však na Nemecko nemal byť vyvíjaný tlak, aby Ukrajine dodalo tanky či iný vojenský materiál. „Verím, že sa nakoniec dospeje k dobrému riešeniu a Ukrajina získa všetku potrebnú vojenskú techniku vrátane tankov,“ vyjadril nádej český premiér.

Domov
Zdieľať
Diskusia