Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
10. januára 2023 o 7:23
Čas čítania 0:40

Už o pár dní budeme zo Slovenska pozorovať kométu, ktorá sa k Zemi priblíži raz za 50 000 rokov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kométa sa stane bilaterálnou, čo znamená, že bude na oblohe celú noc. V strednej Európe však bude najviac viditeľná v skorých ranných hodinách.

V januári a vo februári 2023 budeme mať možnosť pozorovať kométu, ktorá Zem navštívi iba raz za 50 000 rokov. Pár týždňov ju však na oblohe budeme môcť pozorovať voľným okom. Odporúča sa však ísť ďalej od väčších miest a pre istotu si zbaliť aj malý ďalekohľad.

Kométa takmer mesiac nezapadne za obzor, takže ju budeme môcť pozorovať celú noc. Najlepšie podmienky pre strednú Európu budú v druhej polovici nocí, teda takmer nadránom, píšu Astro novinky

Už o tri dni budeme môcť kométu začať pozorovať a 1. februára bude kométa k Zemi najbližšie, čo predstavuje 42 miónov kilometrov. Vtedy bude prelietať nad severným pólom v súhvezdí Žirafy, čiže nad „Veľkým vozom“. 

Kométa sa bude presúvať od zo súhvezdia Severnej koruny cez súhvezdie Pastier, potom cez Draka (22. až 25. januára), Malú medvedicu (26. až 28. januára), Žirafu (od 4. februára), Povozníka (do 9. februára) až cez Býka. V dňoch 11. až 12. februára tiež preletí pred planétou Mars. 

Momentálnu polohu kométy je možné pozorovať na The Sky live.

kométa
Zdroj: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium
Domov
Zdieľať
Diskusia