Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
22. decembra 2022, 6:33
Čas čítania 0:50

Švajčiari si nebudú môcť oficiálne vybrať tretie pohlavie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vláda svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že vo švajčiarskej spoločnosti je binárny rodový model stále hlboko zakorenený. Podľa správy švajčiarskeho etického výboru z roku 2020 na zmenu systému v tejto sfére ešte nenastal ten správny čas.

Švajčiarska vláda zamietla návrh parlamentu týkajúci sa zavedenia možnosti tretieho pohlavia na oficiálnych dokumentoch. Vyslovila sa aj proti návrhu neuvádzať žiadne pohlavie. 


Spolková rada svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že vo švajčiarskej spoločnosti je binárny rodový model stále hlboko zakorenený. Nateraz podľa nej neexistujú spoločenské predpoklady na zavedenie tretieho pohlavia alebo na všeobecné neuvádzanie nijakého pohlavia do zápisov na matrike.


Takáto zmena by si totiž podľa Bernu vyžadovala aj veľké zmeny vo švajčiarskej ústave a zákonoch na celoštátnej úrovni i v rámci 26 kantónov, členských štátov Švajčiarskej konfederácie. V súčasnosti sa deti po narodení zapisujú do záznamov na matriku ako muži alebo ženy, pričom žiadna iná možnosť neexistuje. Vláda uviedla, že podľa správy švajčiarskeho etického výboru z roku 2020 na zmenu systému v tejto sfére ešte nenastal ten správny čas.

V príbuzných krajinách sú benevolentnejší 

Napríklad vláda Nemecka v roku 2018 schválila možnosť uvádzať tretie pohlavie, čo ľuďom umožnilo zvoliť si na dokumentoch kategóriu „iný“. Už predtým však bolo možné ponechať kolónku „pohlavie“ prázdnu. Aj v Rakúsku súd v roku 2018 rozhodol, že úrady musia ľuďom umožniť dať si zapísať do oficiálnych záznamov aj iné než mužské či ženské pohlavie, ak si to sami želajú. Súd však nenariadil zmenu existujúceho zákona, ten totiž konkrétne nešpecifikuje, že pohlavie osôb musí byť ženské alebo mužské.

Domov
Zdieľať
Diskusia