Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
12. decembra 2022, 7:16
Čas čítania 1:04

90-ročná Američanka získala svoj vytúžený bakalársky titul 71 rokov po tom, čo sa prihlásila na univerzitu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

„Je krásne dokončiť niečo, čo ste začali,“ povedala v rozhovore.

90-ročná Joyce DeFauw úspešne zoštátnicovala a získala titul na Northern Illinois University. Stalo sa tak presne 71 rokov po tom, čo na školu nastúpila. Na univerzitu sa prihlásila ešte v roku 1951 pod menom Joyce Viola Kane, ako sa volala za slobodna. Rozhodla sa vtedy študovať domácu ekonomiku, informuje CNN.

Počas štúdia sa však jej plány úspešne získať diplom zmenili. V kostole sa totiž zoznámila s mužom, do ktorého sa okamžite zamilovala. „Chodila som do školy tri a pol roka, ale po stretnutí s ním som sa rozhodla odísť,“ spomína DeFauw. V roku 1955 sa zobrali a mali spolu tri deti. V priebehu rokov sa jej rodina rozrástla o čosi viac. Dnes má už 17 vnúčat a 24 pravnúčat.

Joyce DeFauw po získani titulu.
Joyce DeFauw po získani titulu. Zdroj: Northern Illinois University

V roku 2019 sa však rozhodla, že si chce dokončiť vysokoškolské vzdelanie, ktoré zanechala. „Spomenula som si, že som na seba bola nahnevaná, že som nikdy nedokončila školu a moje deti ma povzbudili v tom, aby som sa vrátila do školy,“ povedala. Zapísala sa preto späť na denné štúdium a začala chodiť na prednášky.

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

V roku 2020 však prišla pandémia, a tak sa musela naučiť pracovať na počítači, aby dokázala navštevovať školu aj dištančne. Napokon sa jej to aj vďaka pomoci jej vnúčat podarilo a o tri roky po tom, čo sa prihlásila späť do školy, si tak teraz mohla prevziať na univerzite svoj titul bakalára všeobecných štúdií. 

„Je krásne dokončiť niečo, čo ste začali,“ dodala a v rozhovore pre CNN odkázala ľuďom, „aby sa nikdy nevzdávali, hoci vie, že to môže byť náročné, ale všetko v živote má svoje vzostupy a pády“.

Študentský preukaz Joyce DeFauw z roku 1951 na Northern Illinois University.
Študentský preukaz Joyce DeFauw z roku 1951 na Northern Illinois University. Zdroj: Northern Illinois University
. Správy zo sveta nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Domov
Zdieľať
Diskusia