Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
13. decembra 2022, 12:30
Čas čítania 3:08

Aké bývanie kúpiš na Slovensku za 150-tisíc eur? V Bratislave miniatúrnu garsónku, inde veľkometrážny 4-izbový byt či vlastný dom

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Akú veľkú nehnuteľnosť by si si mohol kúpiť v jednotlivých mestách Slovenska, ak by si mal k dispozícii rozpočet 150 000 eur? Priemerné ceny za štvorcový meter sa naprieč krajmi líšia v rádoch tisícok eur.

Aké bývanie by si si dokázal zabezpečiť s rovnakým rozpočtom v Bratislave, v Banskej Bystrici alebo v Košiciach? Počas roka 2022 rástli ceny nehnuteľností rekordnou rýchlosťou a rozdiely v ich cenách sa na Slovensku výrazne líšia.

Najdrahšie nehnuteľnosti sú dlhodobo v Bratislavskom kraji, kde sa priemerná cena pohybuje na úrovni 3 450 eur za štvorcový meter. Naopak, najlacnejší z pohľadu realitného trhu je Nitriansky kraj s priemernou cenou 1 450 eur za štvorcový meter.

V Refresheri sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike nielen u nás, ale aj vo svete. Ak sa chceš dostať ku všetkým článkom bez obmedzení a podporiť našu prácu, staň sa členom klubu Refresher+. 

Rozdiel v cenách nehnuteľností sa medzi najdrahším a najlacnejším krajom teda pohybuje až okolo 2 000 eur za štvorcový meter. „Za posledné roky rástli ceny nehnuteľností najrýchlejšie v Bratislavskom kraji. Priemerná cena za štvorcový meter tu narástla o 1 000 eur. Ten, kto kúpil nehnuteľnosť v rokoch 2016 až 2017, ju dnes vie predať za jedennásobok pôvodnej sumy,“ hovorí odborník na realitný trh FinGO.sk Viktor Obtulovič. Ceny nehnuteľností sa však dvíhali naprieč všetkými krajmi. 

Vývoj cien nehnuteľností v jednotlivých krajoch Slovenska.
Vývoj cien nehnuteľností v jednotlivých krajoch Slovenska. Zdroj: Národná banka Slovenska

Pol milióna za dvojizbák pod hradom

Aj realitný trh na Slovensku má svojich rekordérov. Najdrahšou lokalitou je dlhodobo bratislavské Staré Mesto, obzvlášť nové projekty ako napríklad Vydrica. „Cena najdrahšieho projektu pod hradom sa pohybuje na úrovni viac ako 10 000 eur za štvorcový meter. Byt s výmerou 50 štvorcových metrov tak má cenovku viac ako 500 000 eur,“ dopĺňa Obtulovič.

18. februára 2024, 14:30 Čas čítania 4:41 Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor)

Druhou najdrahšou lokalitou v krajine sú Vysoké Tatry. Apartmány v Tatranskej Lomnici, v Starom Smokovci alebo na Štrbskom Plese sa svojimi cenami často približujú tým v centre Bratislavy.

Na tretej priečke je bratislavská mestská časť Ružinov, kde za posledné roky narástlo množstvo novostavieb, ktoré sa tiahnu až z lokality bratislavského downtownu, kde sídlia projekty ako Panorama city alebo Sky Park by Zaha Hadid.  

„Ružinov ponúka nehnuteľnosti vo svojich mikrolokalitách aj za sumu vyššiu ako 7 000 eur za štvorcový meter,“ upresňuje Obtulovič. Najdrahšie nehnuteľnosti v Žilinskom kraji atakujú cenovku 4 440 eur za štvorcový meter a napríklad nadštandardne zariadený rodinný dom s výmerou 150 štvorcových metrov s pozemkom veľkým 500 štvorcových metrov sa ponúka za 680 000 eur.

Čo si kúpiš na Slovensku za 150 000 eur? 

Na lepšiu ilustráciu realitného trhu na Slovensku sme si stanovili rozpočet 150 000 eur a hľadali sme realitné ponuky na portáli Nehnnuteľnosti.sk v rôznych lokalitách a v približne rovnakej sume. 

Ak by sme mali začať najdrahšou lokalitou, v bratislavskom Starom Meste by sme si za stanovený rozpočet mohli kúpiť napríklad zrekonštruovanú garsónku s výmerou len 20 štvorcových metrov. V iných inzerátoch by sme v rámci nášho rozpočtu dokázali kúpiť aj nezrekonštruovanú garsónku s trošku väčšou rozlohou. 

V Starom Meste si s rozpočtom 150 000 eur môžete  kúpiť garsónku.
V Starom Meste si s rozpočtom 150 000 eur môžete kúpiť garsónku. Zdroj: Repro foto/Nehnuteľnosti
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 126585 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko by ťa stál apartmán vo Vysokých Tatrách?
  • Aký byt by si si mohol kúpiť za 150 000 eur v historickom centre Košíc?
  • V ktorom meste by si si v rámci rozpočtu kúpil obrovskú výrobnú halu?
  • Ktorý slovenský kraj je najvýhodnejší z hľadiska pomeru ceny nehnuteľností a výšky platov?
Domov
Zdieľať
Diskusia