Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
5. decembra 2022, 21:44
Čas čítania 0:48

Lučanského rodina a advokát naďalej spochybňujú verziu o samovražde, aj keď neexistujú dôkazy o cudzom zavinení

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prípad chcú podať na Ústavný súd SR či na Európsky súd pre ľudské práva.

Advokát rodiny Milana Lučanského spochybnil závery policajného vyšetrovania, z ktorého vyplýva, že bývalý policajný prezident spáchal samovraždu. 

Miroslav Radačovský vidí vo vyšetrovaní rozpory aj napriek tomu, že niekoľko odborníkov a znalcov jednoznačne deklarovalo, že si Lučanský sám zavinil zranenia, ktorým následne podľahol. Advokát si myslí, že si polícia nerobila pri vyšetrovaní svoju prácu a nezabezpečila relevantné dôkazy. 

Avizoval preto aj podanie sťažností na Ústavný súd SR či na Európsky súd pre ľudské práva. 

Samovraždu vyšetrovali policajti aj odborníci, všetci s rovnakým záverom

Okrem Úradu inšpekčnej služby vylúčila cudzie zavinenie v súvislosti so smrťou Lučanského aj Krajská prokuratúra v Prešove. Vyšetrovateľ inšpekcie a prokurátor nezistili ani žiadne skutočnosti, ktoré by oprávňovali vyvodiť trestnú zodpovednosť voči príslušníkom väznice v Prešove, kde Lučanský spáchal samovraždu. 

Prokuratúra informovala, že sa nepotvrdili podozrenia o porušení povinností dozorovej služby či z neprijatia adekvátnych opatrení z hľadiska stavu Lučanského.

Posudky súdnych lekárov aj pitvy takisto podľa prokuratúry dosvedčujú, že k smrti došlo následkom obesenia. Rozhodnutie prokuratúry je právoplatné.

Po smrti Milana Lučanského vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vytvorila politicko-odbornú komisiu, ktorá v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní a so samotným väzobným zariadením v Prešove konštatovala, že Lučanský spáchal samovraždu. Ministerstvo zverejnilo dokumenty, ktoré toto tvrdenie podporujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia