Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
5. decembra 2022, 19:37
Čas čítania 0:49

Prieskum: Po vražde na Zámockej zmenilo názor na registrované partnerstvá viac ako 12 % ľudí na Slovensku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za zavedenie registrovaných partnerstiev je približne 40 % obyvateľov Slovenska.

Až 12,3 % ľudí zmenilo svoj pohľad na registrované partnerstvá po vražde dvoch LGBTI+ ľudí na Zámockej ulici v Bratislave. 

Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť MNFORCE a komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so SAV.  Prieskum realizovali v období od 4. novembra do 12. novembra 2022.

Z výsledkov vyplýva, že zavedenie registrovaných partnerstiev na Slovensku podporuje 40,3 % respondentov, naopak, zavedenie nepodporuje 39, 2 %. Za legalizáciu takýchto partnerstiev sú najčastejšie ľudia pracujúci v odborných a technických pozíciách s vyššou kvalifikáciou a ľudia žijúci vo väčších mestách. Naopak, legalizáciu nepodporujú neočkovaní či nábožensky založení ľudia.

Ďalšou otázkou v prieskume bolo, či je verejnosť naklonená prísnejšej regulácii strelných zbraní. Otázka nadväzuje na útok na Zámockej ulici, kde vrah útočil zbraňou v držbe svojho otca. Až 83,1 % respondentov súhlasí s takýmto sprísnením. 

„Verejnosť v reakcii na útok na návštevníkov baru väčšinovo silne preferuje prísnejšiu reguláciu držania strelných zbraní a podporuje tiež sprísnenie zákona tak, aby boli držitelia zbraní trestne zodpovední aj za trestné činy spáchané ich zbraňou. Zaujímavé je, že napriek tomu, že toto presvedčenie ide naprieč politickými deliacimi líniami a zhodujú sa na ňom voliči všetkých parlamentných strán, tému sprísnenia držania zbraní v reakcii na útok na Zámockej žiadny z politikov neotvoril,“ dodáva Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV.

Anketa:
Si za zavedenie registrovaných partnerstiev?
Áno.
Nie.
Áno.
78 %
157 Hlasov
Nie.
22 %
44 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia