Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Jakub Paulík
5. decembra 2022, 7:42
Čas čítania 1:15

Židovská obec kritizuje Ticketportal za koncert neonacistu Ondreja Ďuricu. Spoločnosti poslali otvorený list

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predseda židovskej obce nepovažuje za správne, aby Ticketportal propagoval koncert neonacistického speváka.

Ústredný zväz židovských obcí na Slovensku v otvorenom liste kritizuje Ticketportal za predaj lístkov extrémistického speváka a člena hnutia Republika Ondreja Ďuricu. Na zverejnenie otvoreného listu upozornil portál Omédiách.com.

Predseda zväzu Richard Duda hneď v úvode listu upozorňuje na pieseň Armády bratov, ktorú spieva Ďurica. V jej texte okrem iného odznie „Naše staré vlajky budú visieť vysoko a tie, ktoré zvesíme, utopíme hlboko,“ čo podľa Dudu odkazuje na hymnu nacistickej NSDAP Die Fahne Hoch (Vlajky vysoko).

„Okresný súd Bratislava II v máji 2018 rozhodol, že je možné nazývať Ďuricu neonacistickým spevákom, keďže sa od svojej minulosti v kapele Biely odpor nikdy nedištancoval. Rovnaký Ondrej Ďurica takisto povedal, že medzi patriotizmom a nacizmom je len veľmi tenká čiara. Je to človek, ktorý hajloval na koncertoch a skandoval neonacistické pozdravy,“ uvádza predseda Ústredného zväzu židovských obcí na Slovensku.

Duda považuje za nevhodné, aby Ticketportal v propagácii koncertu Ďuricu prirovnal ku Karlovi Krylovi, exilovému hudobníkovi, ktorý bojoval za demokratické hodnoty. Spoločnosť vyzýva, aby Ďuricov koncert z morálnych dôvodov naďalej nepropagovala.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Sme si vedomí, že kultúra má veľmi širokú definíciu. Ak je však jej obsahom a zámerom šírenie napätia, konfrontácia, rozdúchavanie vášní a prízemných pudov, podnikateľský subjekt, ktorému nejde len o zisk, by mal inštinktívne odmietnuť jej propagáciu. Veríme, že vo Vašej reakcii na tento otvorený list nebude len strohé konštatovanie, že ste neporušili žiaden zákon. Mali by ste možno pravdu, ale zároveň by to bolo veľmi smutným svedectvom o stave našej spoločnosti,“ dodal Duda.

Prečo Ďuricu nazývajú neonacistom

Nový čas už v minulosti informoval, ako na jeden z koncertov Bieleho odporu prišiel Marian Kotleba a hlásal, že chce, aby „Slovensko bolo biele“. Denník nazval v článku Ďuricu neonacistom, za čo podal aj trestné oznámenie, súd však rozhodol, že médiá môžu v rámci slobody slova nazývať Ďuricu neonacistickým spevákom vzhľadom na pôsobenie v skupine Biely odpor, informoval denník SME.

Spoločnosť Ticketportal sme požiadali o stanovisko. Článok budeme v prípade odozvy aktualizovať.
Domov
Zdieľať
Diskusia