Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
2. decembra 2022, 15:12
Čas čítania 0:49

AKTUÁLNE: Vláda znižuje DPH reštauráciám a športoviskám z 20 na 10 %

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

OĽaNO predstavilo formu pomoci gastru a športoviskám.

V prvom kvartáli roku 2023 budú gastropodniky a športoviská platiť len 10 % DPH. Na tlačovke o tom informoval minister financií Igor Matovič, podľa ktorého je očakávaný výpadok príjmov okolo 30 miliónov eur.

„Veríme, že pomôže nielen tým, ktorí prevádzkujú podniky, ale takisto aj zákazníkom,“ povedal a označil to za gesto dobrej vôle. Zároveň dodal, že by zo strany reštauračných zariadení chcel vidieť „gesto dobrej vôle“ a zvýšenú mieru zdanených tržieb.

Ceny služieb v dôsledku nižšej DPH pravdepodobne neklesnú, ale možno nebudú stúpať, dodal minister financií. Povedal, že na tejto forme pomoci sa dohodli všetci členovia menšinovej vládnej koalície. Zníženú DPH predĺžia po troch mesiacoch v prípade, že budú gastroprevádzky a športoviská platiť viac daní. 

Splnomocnenec vlády pre mládež a šport Karol Kučera dodal, že udržiavanie športovísk je energeticky veľmi náročné, najmä v zimných mesiacoch.

O návrhu budú v parlamente hlasovať v utorok 6. decembra.

Okrem toho na tlačovke ohlásili aj pomoc samosprávam. Tie by mali dostať ďalších tristo miliónov eur na energie a prežitie. Sto miliónov eur vykryje presun z daní právnických osôb a rovnomerne sa vyplatia samosprávam ako náhrada za výpadok z podielových daní. Aj o tejto zmene bude ešte parlament musieť hlasovať.

Zvyšných dvesto miliónov pochádza z energetickej pomoci a určené sú na zastropovanie cien energií.

Domov
Zdieľať
Diskusia