Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR Tomáš Šusták
24. novembra 2022, 17:54
Čas čítania 0:52

Detská fakultná nemocnica v Košiciach bude mať v prípade odchodu lekárov vážny problém. Výpoveď ich tu podala viac ako polovica

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak sa odbory s vládou nedohodnú, k 1. decembru v nemocniciach skončí 2 100 lekárov.

Košické nemocnice sa spoločne pripravujú na krízovú situáciu v súvislosti s výpoveďami lekárov. Krajský krízový štáb rokoval o možnostiach vzájomnej spolupráce a pomoci, aby bola pacientom poskytnutá zdravotná starostlivosť aj v prípade, ak lekári ku koncu mesiaca nestiahnu svoje výpovede.

Najvážnejšia situácia je v detskej fakultnej nemocnici, kde je vo výpovedi 53 percent lekárov. Zástupca nemocnice informoval, že pri tomto počte nemocnica nedokáže pre detského pacienta zabezpečiť efektívnu zdravotnú starostlivosť. Kritická bude situácia aj v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura, kde by malo dôjsť k výpadku 25 percent lekárov.

UNLP
Zdroj: TASR/František Iván

Pomoc kľúčovým nemocniciam v Košiciach prisľúbili ostatné zdravotnícke zariadenia v meste, súkromná Nemocnica AGEL Košice-Šaca, Železničná nemocnica s poliklinikou aj Východoslovenský onkologický ústav a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb. V týchto zariadeniach je situácia pokojná a priaznivá, preto dokážu vypomôcť UNLP a DFN vo všetkých svojich špecializáciách aj lôžkami.

Rokovania bez jasného konca

Lekárski odborári sa s vládou stále nedohodli. Dnes odmietli návrh ministra financií Igora Matoviča o stabilizačných príspevkoch a naďalej požadujú splnenie všetkých 8 požiadaviek. Ak sa odbory s vládou nedohodnú, k 1. decembru v nemocniciach skončí 2 100 lekárov.

16. apríla 2024, 8:30 Čas čítania 0:16 KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste

Premiér Eduard Heger už požiadal predsedov vlád V4 o pomoc v zdravotníctve. Urobil tak počas rokovania predsedov vlád v Košiciach. Kolegovia premiéri mu deklarovali ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc.

Domov
Zdieľať
Diskusia