Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
17. novembra 2022, 9:15
Čas čítania 1:03

Matovič: Lekári dostali dodatočnú ponuku na zvýšenie platov. Prilepšiť by si mali o 747 eur

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Matovič: Lekári dostali dodatočnú ponuku na zvýšenie platov. Prilepšiť by si mali o 747 eur
Zdroj: Pixabay

Toto navýšenie podľa Matoviča obsahuje valorizáciu, už prijatú zmenu zákona a dnešnú ponuku.

Po tom, ako 2 100 slovenských lekárov pohrozilo odchodom z nemocníc k 1. decembru, čo by znamenalo kolaps zdravotníctva, lekári dostali od vlády dodatočnú ponuku na zvýšenie platov. Priemerný plat lekára v nemocnici s príplatkami by tak mohol byť v budúcom roku 4 240 eur v hrubom, dnes je to 3 493 eur.

Išlo by o zvýšenie o 747 eur. Hovoril o tom minister financií Igor Matovič (OĽaNO) po stredajšom (16. 11.) niekoľkohodinovom rokovaní na Úrade vlády SR.

Toto navýšenie podľa Matoviča obsahuje valorizáciu, už prijatú zmenu zákona a dnešnú ponuku. Matovič doplnil, že základný plat atestovaného lekára v nemocnici bez príplatkov (20-ročná prax) by vzrástol o 35 percent. Namiesto súčasných 2 606 eur by tak bol 3 512 eur.

Igor Matovič.
Igor Matovič. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


Matovič poukazuje, že zvýšenie platov by malo stáť približne 300 miliónov eur. „Išli sme za hranu možného,“ podotkol Matovič, ktorý verí, že lekári ponuku zvážia. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) prosí lekárov, aby ponuku prijali a aby stiahli výpovede. „Aby sme v pondelok mohli nájsť dohodu,“ povedal šéf vládneho kabinetu.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) informoval, že krízový štáb ministerstva zdravotníctva pripravoval v stredu plán pre prípad, že by sa vláda s lekárskymi odbormi nedohodla. Rokovanie bude pokračovať v pondelok 21. novembra. Plánovaný je aj Ústredný krízový štáb SR, ktorý by mal zasadnúť v pondelok napoludnie.

K možnému odchodu lekárov sa vyjadril tento týždeň aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Ako píše Denník N, pohrozil odchodom z koalície, ak vláda nebude schopná tento problém vyriešiť. „Áno, povedal som, že nebudem sedieť vo vláde, ktorá nezvládne urovnať tento problém a nezabezpečí zdravotnú starostlivosť našim občanom,“ povedal Kollár.

Domov
Zdieľať
Diskusia