Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
7. novembra 2022, 13:03
Čas čítania 0:44

Univerzita Komenského zatiaľ neruší vyučovanie. Ostatné vysoké školy sa ešte nerozhodli

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vláda nesplnila všetky podmienky. Univerzita Komenského bude však napriek tomu naďalej vyučovať.

Univerzita Komenského bude naďalej pokračovať vo výučbe, aj keď mala v pláne 17. novembra skončiť. Ostatné univerzity budú o veci ešte rozhodovať, píše TV Markíza.

Verejné vysoké školy sa rozhodli rokovať s novým ministrom školstva Jánom Horeckým, ktorý splnil časť ich podmienok.

Rektori pôvodne žiadali peniaze na energie, ale aj dofinancovanie rozpočtov a peniaze na vedu a výskum. 

Peniaze, ktoré zatiaľ prisľúbila vláda, aktuálne postačujú na chod univerzít, no nie na ich rozvoj. Školy boli v mínuse 27 miliónov eur, ktoré štát prisľúbil doplatiť. Zabezpečí sa tak pokrytie nákladov na elektrinu a teplo na ďalší rok. Podľa prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie Rudolfa Kropila by na úroveň nezníženia kvality vzdelávania potrebovali ešte asi 45 miliónov eur.

5. októbra 2022, 14:30 Čas čítania 10:14 Zástupca študentov vysokých škôl: Ak nám Matovič nedá peniaze, 17. novembra zatvoríme, dištančné vyučovanie nebude (Rozhovor) Zástupca študentov vysokých škôl: Ak nám Matovič nedá peniaze, 17. novembra zatvoríme, dištančné vyučovanie nebude (Rozhovor)

Predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran však pre Refresher v októbri povedal, že vláda musí splniť trojicu podmienok, inak neustúpia. 

„Dúfam, že si rektori budú stáť za svojím slovom a budú trvať na všetkých troch podmienkach. Rektorov považujem za ľudí, ktorí by si mali stáť za svojimi verejnými vyhláseniami. Len dodám, že na rektorskej konferencii prešlo vyhlásenie jednohlasne,“ uviedol. Školy žiadali väčší rozpočet, financie na energie a financie na projekty.

Anketa:
Mali by vysoké školy trvať na všetkých troch podmienkach a v prípade ich nesplnenia zatvoriť?
Áno, je to potrebné.
Nie, teraz na to nie je vhodná situácia.
Neviem.
Áno, je to potrebné.
77 %
Nie, teraz na to nie je vhodná situácia.
17 %
Neviem.
6 %
Domov
Zdieľať
Diskusia