Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
1. novembra 2022, 10:32
Čas čítania 0:47

Dieťa môže byť obeťou kyberšikany, aj keď nemá profil na sociálnej sieti. Môžu to spôsobiť aj rodičia

Kategória:
News
Uložiť Uložené

„Ak vás niekto bije v šatni, vidí to desať ľudí. Ak vás niekto zosmiešni a použije ako podklad pre meme, spoznajú vás aj na dovolenke v Turecku,“ povedal odborník na prevenciu šikany a kyberšikany Peter Lengyel.

Dieťa nemusí byť na žiadnej sociálnej sieti a aj tak môže byť obeťou kyberšikany, tvrdí odborník na prevenciu šikany a kyberšikany Peter Lengyel. Spolužiaci môžu obeť napríklad odfotiť, znetvoriť a výsledok následne nechať kolovať na internete ako virálny obrázok, na ktorý dieťa ani nemá vplyv.


„Dieťa sa taktiež môže stať obeťou zosmiešnenia tým, že jeho rodičia zverejňovali od narodenia jeho prvé kroky, sedenie na nočníku, špinavé jedenie a podobne,“ vysvetlil odborník. Podľa neho kyberšikanu možno vidieť všade tam, kde je internet a signál mobilného operátora.


Lengyel upozornil, že každá kyberšikana vychádza z rovnakých princípov ako šikanovanie, čiže je stále šikanovaním. Rozdiel je len vo forme a nástrojoch. „Kyberšikana je rozšírená najmä rozvojom sociálnych sietí, avšak toto rozdelenie vnímajú skôr dospelí ako deti,“ poznamenal odborník.


Deti majú podľa neho školu a online priestor prepojené a často s nimi aj šikanu. „Spolužiak sa vyhráža napríklad v triede a potom aj na internete. Alebo naopak. Niekto niečo napíše na internete, ale bitku dostane priamo,“ vysvetlil Lengyel.


Doplnil, že na rozdiel od šikany stačia na kyberšikanu ruky, klávesnica a myš. „Aj preto sa často v online priestore ukážu agresori, ktorí by bezprostredne neubližovali,“ ozrejmil. Ďalším významným rozdielom je podľa neho samotný dosah kyberšikany. 

Domov
Zdieľať
Diskusia