Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
27. októbra 2022 o 19:23
Čas čítania 1:04

Vagnerovci cez Whatsapp verbujú elitné afganské komandá, aby prišli bojovať za Rusko na Ukrajinu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Elitné afganské komandá zostali po odchode USA v rozvrate.

Ruská armáda sa pokúša do boja na Ukrajine verbovať elitné vojenské komandá z Afganistanu. Podľa magazínu Foreign Policy zdroje zvnútra afganskej armády informovali, že Rusi kontaktujú členov kománd z Národného armádneho zboru, ktoré v uplynulých rokoch trénovali Briti či Američania.

7. marca 2022 o 16:30 Čas čítania 6:14 Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú

O nábor afganských vojakov sa údajne snaží Vagnerova skupina, ktorá na Ukrajine doteraz nasadila tisícky žoldnierov. Rusi posielajú Afgancom správy cez aplikácie ako Whatsapp či Signal, pričom až 10-tisíc členov elitných kománd by vraj mohlo mať záujem o vstup do ruskej armády, pretože po odchode USA z Afganistanu stratili prácu.  


Vagnerovci na Ukrajine pôsobia s tichým súhlasom Kremľa a v minulosti sa v Rusku snažili do armády naverbovať napríklad väzňov, ktorým sľubovali štedré finančné odmeny a slobodu po niekoľkých mesiacoch boja.  


Teraz sa podľa Foreign Policy členovia Vagnerovej skupiny zamerali na Afganistan. Americká armáda odišla z Afganistanu v roku 2021, keď krajinu ovládlo hnutie Taliban. Američania však po sebe zanechali veľké investície do afganských armádnych a bezpečnostných štruktúr.

V posledných rokoch absolvovalo elitný tréning 20- až 30-tisíc afganských vojakov, ktorí by teraz podľa bývalého veliteľa afganskej armády mohli výrazne zmeniť pomer síl na Ukrajine. Tento bývalý veliteľ, ktorý svoje vyjadrenie poskytol pod zárukou anonymity, dokonca potenciálny príchod Afgancov na Ukrajinu označil za „game-changer“.


Spojené štáty americké v posledných dvoch desaťročiach investovali do afganskej armády takmer 90 miliárd dolárov, ktoré boli použité nielen na tréning bojovníkov, ale aj na nákup vojenskej techniky.

Domov
Zdieľať
Diskusia