Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
24. októbra 2022, 13:01
Čas čítania 0:47

Firmy by od nového roka mali mať zastropované ceny energií. Pomoc podnikateľom však závisí od schválenia rozpočtu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Štát bude táto pomoc stáť pol miliardy eur.

Firmy by od 1. januára 2023 do do 31. marca mali mať zastropované ceny energií, oznámil premiér Eduard Heger na tlačovej besede o kompenzácii vysokých cien energií pre podnikateľov. 

Pomoc podnikateľov však závisí od schválenia zákonu o štátnom rozpočte. Minister financií Igor Matovič preto odkazuje opozícii, aby nerobila „zbytočné politikárčenie“ a spojili sa na pomoc podnikateľov, ktorá by sa podľa Matoviča týkala státisíc firiem. Energeticky náročné firmy by malo ministerstvo hospodárstva riešiť individuálne.

Igor Matovič EDUARD heger pomoc podnikateľom ceny energií
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Elektrická energia by mala byť pre firmy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a plyn na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Ak firma tento limit prekročí, štát jej preplatí 80 percent z toho, čo bude nad určenú úroveň. Táto pomoc bude štáť stáť približne pol miliardy eur.

„V marci prehodnotíme, aká je situácia na trhoch a rozhodneme, či budeme v tejto pomoci pokračovať a v akej podobe,“ dodal Heger. Síce pomoc firmám by prišla až od nového roku, Matovič tvrdí, že pomôžu už tento rok, a to tak, že nasimulujú tento princíp zo spotreby firiem v septembri a októbri a vyplatia firmám pomoc v novembri a decembri. O pomoc môžu zažiadať tie firmy, ktoré mali účty za elektriku vyššie ako 199 eur za MWh.

Igor Matovič EDUARD heger pomoc podnikateľom ceny energií
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia