Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
23. októbra 2022, 17:09
Čas čítania 1:24

Rusko sťahuje svojich dôstojníkov z Chersonu. Očakáva postup ukrajinského vojska

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Rusko sťahuje svojich dôstojníkov z Chersonu. Očakáva postup ukrajinského vojska
Zdroj: TASR/AP

Ukrajina pokračuje v protiútokoch na zariadenie, ktoré ovláda ruská armáda v Chersone a na Záporoží.

Ruské vojenské velenie stiahlo svojich dôstojníkov v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Z mesta, ktoré okupuje ruská armáda, ich presúvajú na východný breh rieky Dneper, keďže očakáva postup ukrajinského vojska. Uviedol to v nedeľu Inštitút pre štúdium vojny.

Na mieste nechajú nováčikov

Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu vyzvali obyvateľov mesta Cherson, aby sa okamžite evakuovali pre postupujúcu ukrajinskú protiofenzívu. Všetci civilisti dostali pokyn prejsť na ľavý breh rieky Dneper. Presunúť sa majú aj vojenskí dôstojníci.

Aby Rusko zdržalo ukrajinský protiútok, nechalo na západnom brehu Dnepra novomobilizovaných neskúsených záložníkov, aby armáda mohla dokončiť ústup, uvádza inštitút. 

Anketa:
Sleduješ ešte podrobne spravodajstvo o vojne na Ukrajine?
Vôbec nie.
Raz za čas si prečítam zhrnutie.
Sledujem to.
Vôbec nie.
14 %
Raz za čas si prečítam zhrnutie.
35 %
Sledujem to.
51 %

K presunu ruského vojska prichádza v čase, keď ukrajinská armáda oznámila, že jej jednotky pokračujú v protiofenzíve v Chersone a Záporožskej oblasti.

Ľudia evakuovaní z Chersonu sa zhromažďujú po príchode na železničnú stanicu v Džankoji na Krymskom polostrove anektovanom Moskvou.
Ľudia evakuovaní z Chersonu sa zhromažďujú po príchode na železničnú stanicu v Džankoji na Krymskom polostrove anektovanom Moskvou. Zdroj: TASR/AP

Inštitút pre štúdium vojny sa taktiež domnieva, že najnovšia ruská vojenská stratégia, v rámci ktorej útočí jeho armáda na ukrajinské elektrárne a energetickú infraštruktúru, má zrejme za cieľ znížiť vôľu Ukrajincov bojovať. Chcú tým prinútiť ukrajinskú vládu investovať viac prostriedkov do ochrany civilistov a energetickej infraštruktúry. Inštitút nepredpokladá, že Rusko týmto uškodí morálke Ukrajincov, ale bude to mať vážny ekonomický dosah.

V posledných dňoch čelilo útokom na energetickú infraštruktúru a iné kriticky dôležité objekty najmenej deväť ukrajinských oblastí: od odeskej na juhu po charkovskú na severovýchode. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády podniklo Rusko celkovo 25 vzdušných a vyše 100 raketových a delostreleckých útokov. Ukrajinská armáda v nedeľu na sociálnych sieťach uviedla, že za uplynulých 24 hodín zničila 14 iránskych dronov používaných ruskou armádou.

Nevedno, koľko dronov Irán ruskej armáde dodal, no špekulovalo sa o 1 000 kusoch. Americké spravodajské služby podľa CNN odhadujú, že Moskva má dnes k dispozícii minimálne niekoľko stoviek kusov. Prečítaj si viac o samovražedných dronoch Šahíd-136 a čo na ne hovorí expert.

20. októbra 2022, 16:30 Čas čítania 5:54 Ako funguje samovražedný dron Šahíd-136, ktorým Rusi zbombardovali centrum Kyjeva? Je to raketa pre chudákov, hovorí expert Ako funguje samovražedný dron Šahíd-136, ktorým Rusi zbombardovali centrum Kyjeva? Je to raketa pre chudákov, hovorí expert

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných administratívnych územných celkov – oblastí – na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala. Proruské úrady tam v stredu začali s evakuáciou civilistov. Podľa nich predstavujú súčasné ukrajinské útoky na civilnú infraštruktúru v Chersone „priame ohrozenie životov obyvateľov“.

Ukrajinskí predstavitelia evakuáciu civilistov odsudzujú, pričom ju označujú za obdobu masových stalinských deportácií a za súčasť ruskej vojnovej propagandy.

Domov
Zdieľať
Diskusia