Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Viktória Ševelová Viktor Kniš
21. októbra 2022, 16:26
Čas čítania 1:13

Exprezident Kiska tvrdí, že mal samovražedné myšlienky: Našťastie som sa dokázal prebrať a začal som chodiť medzi ľudí

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Exprezidentovi podľa jeho slov najviac pomohli blízki.

Bývalý prezident Andrej Kiska v rozhovore pre český Denník N priznal, že pred vstupom do politiky mal samovražedné myšlienky, ktoré vychádzali z depresie.

„Moje myšlienky boli bezútešné a chmúrne, dokonca sa tam zjavovali záblesky pocitu o zmysle života, o samovražde. Až som si povedal, že musím niečo urobiť,“ vyhlásil exprezident.

Mal tesne pred štyridsiatkou, predal všetky svoje firmy a začal zakladať nadáciu. Zrazu nebol vysokopostaveným manažérom, ktorý má pod sebou stovky manažérov. Práve táto životná zmena vyvolala u Andreja Kisku duševné problémy. 

Exprezidentovi podľa jeho slov najviac pomohli blízki. „Našťastie som sa dokázal prebrať a začal som chodiť medzi ľudí. A to mi pomohlo, to bola tá vzpruha. Začal som aktívne pracovať v Dobrom anjelovi, prinútil sa a o nejaké dva až tri týždne som už zase bol v plnej forme,“ povedal.

Andrej Kiska
Zdroj: Refresher/Matúš Zeťák

Podľa bývalého prezidenta je dôležité sa o depresii a úzkosti rozprávať, Slovákom sa po dlhšej odmlke prihovoril práve 10. októbra pri príležitosti Medzinárodného dňa duševného zdravia.  

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„V dnešnej dobe sme nastavení na úspech. Na rýchlosť a výsledky. A hanbíme sa priznať svoje pochybnosti a vnútorné zlyhania. Hovoriť o depresii. O úzkosti. Požiadať o porozumenie. A to je chyba. Nevieme si potom navzájom pomôcť a nerozumieme, prečo nám blízky človek je smutný a nevrlý,“upozornil Kiska v statuse na Facebooku.

Aj prezidentka Zuzana Čaputová apeluje na Slovákov, aby dbali na svoje duševné zdravie. Pripomenula, že psychické problémy nie sú prejavom slabosti. „To je, ako by ste povedali, že mať zlomenú nohu je prejavom slabosti. Nie je sebectvom hovoriť o sebe a o svojich pocitoch. Každý takýto problém má svoje riešenie,“ hovorí hlava štátu.   

Kontakty pomoci v prípade duševných problémov: 

  • Ipčko.sk 0800 500 333
  • Linka dôvery Nezábudka 0800 800 566
  • Linka detskej istoty 116 111
  • Linka detskej dôvery 0907 401 749
  • Národná linka na podporu duševného zdravia 0800 193 193
  • Linka pomoci Chuť žiť 0800 221 080
Domov
Zdieľať
Diskusia