Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
9. októbra 2022, 7:51
Čas čítania 0:52

„Zmizni preč!“ Iránky na teheránskej univerzite skandovali priamo počas návštevy prezidenta Ebráhíma Raísího

Kategória:
News
Uložiť Uložené
„Zmizni preč!“ Iránky na teheránskej univerzite skandovali priamo počas návštevy prezidenta Ebráhíma Raísího
Zdroj: Social Networks/Zuma Press/Profimedia

Prezident prirovnal protestujúcich k muchám.

Iránske študentky univerzity Alzahra skandovali „Zmizni preč“ na adresu prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý bol na ich škole práve na návšteve. Hlava štátu po incidente vyzvala zamestnancov a študentov, aby boli obozretní voči „zlu“, ktoré sa šíri protestmi naprieč Iránom. Prezident Raísí odsúdil podľa The Guardian demonštrantov aj priamo počas príhovoru na teheránskej akademickej pôde. Odrecitoval báseň, v ktorej protestujúcich prirovnal k muchám.

Na videu z Twitteru vidíme, ako študentky skandujú „Raísí, zmizni preč“ a  „Mulláhovia zmiznite“. Celoštátne demonštrácie trvajú od 16. septembra, keď údajne po zásahu mravnostnej polície zomrela 22-ročná Mahsá Amíníová. Iránsky vyšetrovateľ len nedávno spojil jej smrť s už existujúcimi zdravotnými predispozíciami.

Celonárodné demonštrácie predstavujú najväčšiu výzvu pre iránskych duchovných vodcov za posledné roky. Ženy si počas nich strhávajú závoje v rozpore s duchovným zriadením a davy protestujúcich volajú po páde najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Organizácie na ochranu ľudských práv uvádzajú, že bezpečnostné sily počas zásahov už usmrtili viac ako 150 ľudí, stovky ich zranili a tisíce zatkli.

27. septembra 2022, 16:30 Čas čítania 4:28 Stand-upová komička Nasi: Irán je ako Československo v 50. rokoch. Na iný názor nemáte jednoducho nárok Stand-upová komička Nasi: Irán je ako Československo v 50. rokoch. Na iný názor nemáte jednoducho nárok

Iránska vláda protesty označila za sprisahanie nepriateľov Iránu vrátane USA, pričom okrem iného obvinila ozbrojených disidentov z násilia, pri ktorom bolo údajne zabitých najmenej 20 bezpečnostných pracovníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia