Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. októbra 2022, 7:21
Čas čítania 1:01

Na ruskej základni bola hromadná bitka. Vojaci chceli šikanovať nováčikov, tí sa však bránili

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Od nových vojakov pýtali mobily či oblečenie.

K hromadnej bitke medzi nedávno povolanými záložníkmi a už dlhšie slúžiacimi vojakmi došlo na jednej z ruských vojenských základní pri Moskve. V pondelok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ruský internetový portál Baza.


„Nových (vojakov) tam neprivítali chlebom a soľou, ale práve naopak: Vojaci, ktorí tam slúžia, žiadali od tých nových ich oblečenie a mobilné telefóny,“ napísal server. Konflikt podľa tohto zdroja eskaloval do hromadnej bitky, pričom prevahu získali noví vojaci.

Incident sa skončil tým, že asi 20 „mazákov“, ktorí sa pôvodne pokúšali nováčikov šikanovať, sa muselo zamknúť v jednej z budov a privolať na pomoc políciu. Situáciu sa podarilo urovnať až po príchode policajtov a obe strany sa rozhodli nepodať trestné oznámenie.

Anketa:
Zažil si na vojne šikanu?
Áno.
Nie.
Nebol som na vojne.
Áno.
23 %
118 Hlasov
Nie.
9 %
45 Hlasov
Nebol som na vojne.
68 %
348 Hlasov

Mobilizácia – vôbec prvá od druhej svetovej vojny – ktorú vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin 21. septembra, spôsobila medzi obyvateľmi Ruska pobúrenie. Mnoho Rusov je nespokojných s tým, že vojenské úrady posielajú povolávacie rozkazy aj mužom, ktorí nie sú spôsobilí pre vojenskú službu, ako napríklad študenti a chorí či postarší ľudia.

Do služby mali byť totiž podľa Putinových sľubov povolávaní iba muži s vojenskými skúsenosťami či s vojenským odborným zameraním. Okrem toho sú často hlásené problémy s chýbajúcim oblečením, vybavením či jedlom pre vojakov.


Chaotická mobilizácia do vojny na Ukrajine okrem toho spôsobila, že z Ruska v snahe vyhnúť sa povolaniu do armády odišli tisíce ľudí. Ruské úrady medzičasom priznali smrť dvoch mužov povolaných do služby v ruskej armáde v rámci tzv. čiastočnej mobilizácie. Podľa údajov právnika Pavla Čikova zomrelo počas mobilizačnej fázy, a teda ešte pred nasadením do bojov na Ukrajine, už šesť mužov.

Domov
Zdieľať
Diskusia