Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
28. septembra 2022, 14:14
Čas čítania 1:25

Poľsko, Bulharsko a Estónsko svojim občanom v Rusku odporúčajú urýchlený návrat

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Výzva môže súvisieť s predpokladom, že prekračovanie ruských hraníc bude oveľa ťažšie, keďže z Ruska pred mobilizáciou uteká stále viac ľudí.

Vlády Bulharska, Poľska aj Estónska vyzývajú svojich občanov, ktorí sa nachádzajú v Rusku, aby jeho územie urýchlene opustili. Výzvy súvisia s predpokladom, že prekračovanie ruských hraníc bude oveľa ťažšie, keďže z Ruska pred mobilizáciou uteká stále viac ľudí. V súvislosti s povolávaním rezervistov sa v Rusku aj čoraz viac špekuluje o úplnom uzavretí hraníc so susednými štátmi.

rusko-gruzinska hranica, kolona, rusko, gruzinsko
Zdroj: TASR/Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Bulharské ministerstvo zahraničných vecí svojich občanov oficiálne vyzýva, aby necestovali do Ruska. Tým, ktorí tam žijú, odporúča, aby čo najskôr zvážili možnosť vrátiť sa do domovskej krajiny akýmkoľvek „dostupným dopravným prostriedkom“.

Na svojej internetovej stránke ďalej píše: „Bulharským občanom zotrvávajúcim na území Ruskej federácie odporúčame zvýšenú ostražitosť, vyhýbať sa miestam s veľkým počtom ľudí a zároveň so všetkou potrebnou pozornosťou brať do úvahy okolnosti a vývoj situácie.“

K rovnakému kroku sa podľa TVP odhodlala aj poľská diplomacia, ktorá ako dôvod ostražitosti citovala aj fakt, že Rusko zaradilo Poľsko na zoznam nepriateľských štátov. Ministerstvo zahraničných vecí súčasne zintenzívňuje poradenské služby pre Poliakov, ktorí sa v Rusku ocitnú z dôvodu rodinných väzieb alebo služobných povinností. 

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Poľský rezort diplomacie upozornil, že v prípade drastického zhoršenia bezpečnostnej situácie, uzavretia hraníc alebo iných nepredvídaných okolností môže byť evakuácia z Ruska výrazne sťažená alebo dokonca nemožná. 

„Zdôrazňujeme, že priame letecké spojenia medzi Poľskom boli pozastavené a možnosti cestovať do Poľska a z neho sú veľmi obmedzené.“ informuje ministerstvo zahraničných vecí.

Už včera odporúčanie vyhýbať sa pobytu v Rusku svojim občanom podľa err.ee adresovala aj diplomacia iného susedného štátu – Estónska. Estónske ministerstvo zahraničných vecí vydalo aktualizované cestovné odporúčanie z dôvodu „zvýšenej vojenskej aktivity“ v Rusku.

Estóncov žijúcich v Rusku ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo, aby svoj pobyt zaregistrovali cez internet, a pripomenulo im, že konzulárna pomoc je k dispozícii iba na estónskom veľvyslanectve v Moskve.

Ministerstvo vydalo aj varovanie pre ľudí s dvojitým občianstvom: „Ľudia s estónskym aj ruským občianstvom musia mať na pamäti, že na ruskom území ich Ruská federácia považuje za ruských občanov a možnosti Estónska na poskytovanie konzulárnej pomoci sú obmedzené.“ 

Domov
Zdieľať
Diskusia