Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
22. septembra 2022, 8:43
Čas čítania 0:58

MS 2022 v Katare: 8 európskych krajín chce na turnaji nosiť kapitánsku pásku v dúhovej farbe na podporu rovnosti. FIFA zatiaľ mlčí

Kategória:
Šport
Uložiť Uložené
MS 2022 v Katare: 8 európskych krajín chce na turnaji nosiť kapitánsku pásku v dúhovej farbe na podporu rovnosti. FIFA zatiaľ mlčí
Zdroj: Gettyimages/Markus Gilliar-Contributor
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V Katare, kde sa turnaj organizuje, je pritom homosexualita prísne zakázaná a trestaná. Kapitánske pásky tak predstavujú priestor na boj proti (nielen) tomuto postoju.

Až 8 z 13 krajín, ktoré sa kvalifikovali na MS 2022 v Katare, chcú, aby ich kapitán nosil počas celého turnaja pásku s dúhovým srdcom, píše thestar. Ide o projekt s názvom „One Love“.

Medzi krajiny, ktoré sa chcú do projektu zapojiť, patrí Nemecko, Francúzsko, Belgicko, Dánsko, Nórsko, Švédsko, Švajčiarsko a Wales. Samotná iniciatíva vznikla v Holandsku. Projekt je zameraný na boj proti diskriminácii. Na turnaji sa zúčastní dokopy 32 krajín z celého sveta.

Pravidlá FIFA sú pritom nastavené tak, že tímy musia na turnaji používať jednotné pásky, ktoré poskytuje tento strešný orgán.

Anketa:
Mala by FIFA povoliť krajinám nosiť kapitánske pásky v dúhovej farbe?
Áno, je to pre dobrú vec.
Nie, pravidlá su jasne dané.
Áno, je to pre dobrú vec.
55 %
Nie, pravidlá su jasne dané.
45 %

V Katare, kde sa turnaj organizuje, je pritom homosexualita prísne zakázaná a trestaná. Kapitánske pásky tak predstavujú priestor na boj proti (nielen) tomuto postoju.

„Nosenie takejto pásky vyšle jednoznačný odkaz, ktorý uvidí celý svet,“ povedal anglický kapitán Harry Kane. Švajčiarsky zväz vidí za touto páskou „rozmanitosť ľudstva“.

Iniciatíva dúhovej pásky dostala organizáciu FIFA pod tlak. Na jednej strane si uvedomuje, že ak by pásky povolila, mohlo by to zahanbiť Katar ako organizátora. Na druhej strane sa FIFA dlhodobo prezentuje rovnosťou a nulovou toleranciou voči rasizmu.

FIFA doposiaľ nevydala k tomuto návrhu žiadne stanovisko. Jednou z európskych krajín, ktoré sa do projektu „One Love“ nezapojili, je Poľsko. A to z dôvodu, že Robert Lewandowski ako kapitán bude na rukáve nosiť pásku v ukrajinských farbách.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Lewandowski (@_rl9)

Tú mu slávnostne predal bývalý futbalista a jeden z najlepších hráčov Ukrajiny všetkých čias Andrij Ševčensko. Týmto gestom chcú spoločne podporiť Ukrajinu, ktorá v súčasnosti čelí ruskej agresii.

Domov
Zdieľať
Diskusia