Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. septembra 2022, 18:42
Čas čítania 0:49

Na tasmánske pobrežie vyplavilo 14 vorvaňov, ich úmrtie vyšetrujú austrálske úrady

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Je možné, že ide o húf mladých vorvaňov, ktoré sa sa spojili po opustení materskej skupiny.

Austrálske úrady pre životné prostredie vyšetrujú úmrtie 14 vorvaňov tuponosých, ktoré sa vynorili na tasmánskom pobreží. 

Vyplavené veľryby našli na pláži ostrova King Island, ktorý leží v Bassovom prielive medzi Melbourne a severným pobrežím Tasmánie. Uviedlo to tasmánske ministerstvo pre prírodné zdroje a životné prostredie.


V utorok na ostrov vycestoval tím zo štátneho programu pre ochranu morského života, ktorého členovia vykonajú pitvy uhynutých veľrýb, aby určili príčinu ich smrti. Úrady zverejnili fotografie veľrýb ležiacich na boku v plytkej vode na kamenistej pláži. Zároveň plánujú prehľadať priľahlú oblasť, či sa v okolitých vodách nenachádzajú aj ďalšie veľryby.

Podľa úradov sa totiž vorvane tuponosé bežne nevyskytujú pri tasmánskom pobreží a oblasť, v ktorej ich vyplavilo na pláž, leží mimo ich obvyklého miesta výskytu. „Musí byť vykonané ďalšie vyšetrovanie, no je možné, že išlo o veľryby z jedného samčieho húfu mladých vorvaňov, ktoré sa spojili po opustení materskej skupiny,“ uviedli tasmánske úrady.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Medzičasom zároveň varovali surferov a plavcov, aby sa oblasti v okolí pláže vyhýbali pre prípad, že by telá uhynutých veľrýb prilákali do blízkych vôd žraloky.


Pred dvoma rokmi vyplavilo na pieskové pláže na tasmánskom západnom pobreží približne 470 veľrýb guľohlavcov. Podarilo sa zachrániť 111 z nich, no zvyšok uhynul. Išlo o najrozsiahlejšie masové uviaznutie morských živočíchov na pláži v Austrálii.

Domov
Zdieľať
Diskusia