Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
19. septembra 2022, 18:52
Čas čítania 1:26

Majitelia Airbnb chcú, aby hostia pokosili trávnik či vyprali posteľnú bielizeň. Účtujú pritom vysoké poplatky za upratovanie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

„Ak platím 299 dolárov za noc a 125-dolárový poplatok za upratovanie, neperiem bielizeň. Viem, že by to zabralo tak dve minúty, ale tu ide o princíp,“ rozčuľuje sa jedna tiktokerka.

Niektorí hostitelia, ktorí poskytujú ubytovanie cez portál Airbnb, žiadajú od hostí, aby pred odchodom pokosili trávnik, vyniesli odpadky a vyprali posteľnú bielizeň. Toto pravidlo požadujú paradoxne tí, ktorí účtujú poplatok za upratovanie. Čoraz viac cestovateľov preto uprednostňuje hotely, píše portál The Wall Street Journal.

Na problém upozornila tiktokerka Melworeit, od ktorej hostiteľ chcel, aby napriek poplatku za upratovanie vo výške 125 dolárov vykonala celý rad domácich prác. Jej video malo 66-tisíc pozretí a takmer 5-tisíc komentárov. Mnohí mali podobné skúsenosti. Týka sa to aj ubytovaní s 375-dolárovým poplatkom za upratovanie.

„Ak platím 299 dolárov za noc a 125-dolárový poplatok za upratovanie, neperiem bielizeň. Viem, že je to len jedna várka a trvalo by mi to tak dve minúty, ale tu ide o princíp,“ cituje portál tiktokerku.

Ďalší používateľ ubytovacej aplikácie sa v júli tohto roku pýtal, či je „normálne, aby Airbnb od hostí žiadalo pokosenie trávnika“. Na Reddite vtedy napísal: „Pripadá mi to zvláštne vzhľadom na výšku sumy, ktorú platím za ubytovanie. Ale ak je to štandard, tak sa s tým zmierim. Nechcem dostať zlé hodnotenie zazanedbanie trávnika.“

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

Kimanzi Constable, digitálny nomád na plný úväzok, ktorý sa viac ako 100-krát ubytoval cez Airbnb, pre Insider povedal, že niektorí hostitelia od neho žiadali, aby vykonával domáce práce bez toho, aby mu poskytli základné čistiace a pracie prostriedky.

Radšej žiadne poplatky

Hovorca Airbnb pre Insider uviedol, že hoci si hostitelia určujú poplatky za upratovanie sami, spoločnosť im poskytla odporúčania, ako udržať ich výšku v rozumnej miere. Hostiteľom navrhla, aby zvážili možnosť neúčtovať poplatky za upratovanie vôbec.

Airbnb uvádza, že 45 % hostiteľov si neúčtuje poplatok za upratovanie a v prípade tých, ktorí ho účtujú, je poplatok v priemere nižší ako 10 % celkovej ceny rezervácie.

„Chcete, aby hostia pred odchodom naložili špinavý riad do umývačky alebo vyzliekli posteľnú bielizeň? Ak áno, zvážte účtovanie veľmi nízkeho (alebo žiadneho) poplatku za upratovanie,“ uvádza sa v inštrukciách spoločnosti. „Pri vyššom poplatku možno hostia z vášho ubytovania odídu ako z hotelovej izby.“

Domov
Zdieľať
Diskusia