Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
12. septembra 2022, 8:03
Čas čítania 1:18

VIDEO: Ukrajinci dobyli strategicky významné mesto Izium, potvrdil Zelenskyj. Utekajúci Rusi po sebe nechávajú množstvo techniky

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ruský ústup spôsobil, že sa do rúk Ukrajincov dostávajú desiatky kusov vojenskej techniky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že v rámci prebiehajúcej rozsiahlej protiofenzívy ukrajinskí vojaci dobyli späť strategické mesto Izium na východe krajiny. 


Vo svojom televíznom prejave k 200. dňu od začiatku ruskej invázie sa Zelenskyj poďakoval ukrajinským silám za „oslobodenie stoviek našich miest a dedín... a najnovšie i Balakliju, Izium a Kupjansk.“

Ide o tri dôležité dopravné uzly, ktoré sa ukrajinskej armáde podarilo znovuzískať pod kontrolu Kyjevu. Nielen to, ustupujúca ruská armáda na mnohých miestach ponechala svoju vojenskú techniku a vybavenie napospas postupujúcim Ukrajincom.

Na Twitteri sa teraz dennodenne objavujú videá, na ktorých ukrajinskí vojaci svetu ukazujú, koľko tankov, obrnených transportérov či technických vozidiel im Rusi zanechali v opätovne dobytých mestách a obciach. Ukrajinci napríklad len na jednom z mnohých miest získali kontrolu nad ôsmimi ruskými tankami v rozličnom technickom stave.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Za päť dní dobyli viac územia ako Rusi od aprílaUkrajinskí vojaci dobyli naspäť za päť dní viac ukrajinského územia, než ruskí vojaci celkovo obsadili od apríla. Informovali o tom americkí experti z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v nedeľnej analýze situácie na Ukrajine.

„Oslobodenie mesta Izium bude najvýznamnejším úspechom ukrajinskej armády od jej marcového víťazstva v bitke o Kyjev,“ vysvetľujú experti. Izium sa nachádza v Charkovskej oblasti na severe Ukrajiny.


Plánovaný postup Ruska v regióne Donbas zo severu je nateraz prekazený, píše sa v analýze. „Úspešné obkľúčenie ruských síl, ktoré už utekajú z Iziumu, bude viesť k zničeniu alebo zajatiu značného počtu ruských vojakov a oslabí veľkosť ruských jednotiek aj morálku ich vojakov,“ pokračoval inštitút.

Ukrajinské ozbrojené sily v pondelok vyhlásili, že sa im za posledných 24 hodín podarilo opätovne získať kontrolu nad viac ako 20 obcami. „V priebehu uplynulých 24 hodín ukrajinské jednotky vyhnali nepriateľa z viac ako 20 obcí a preberajú nad nimi plnú kontrolu,“ uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení.

Domov
Zdieľať
Diskusia