Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
8. septembra 2022, 8:19
Čas čítania 0:51

Utorkové ostreľovanie poškodilo v Záporožskej jadrovej elektrárni záložné elektrické vedenie

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Utorkové ostreľovanie poškodilo v Záporožskej jadrovej elektrárni záložné elektrické vedenie
Zdroj: Energoatom.com

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyjadril znepokojenie nad situáciou v zásobovaní energie.

Koncom augusta sme informovali, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval pred potenciálnou jadrovou katastrofou v súvislosti so Záporožskou atómovou elektrárňou na juhu Ukrajiny, ktorú obliehali ruské sily po tom, čo pre požiar spôsobený ostreľovaním museli odstaviť dva atómové reaktory.


Odvtedy prešli len dva týždne a ďalšia hrozba je na svete. Ako píše CNN, utorkové ostreľovanie poškodilo v Záporožskej jadrovej elektrárni záložné elektrické vedenie. Z troch vedení je jedno poškodené a dve sú odpojené. Ukrajina vyhlásila, že možno bude musieť elektráreň odstaviť, aby zabránila katastrofe, a vyzvala ľudí v oblasti, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti evakuovali. 

Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží je najväčšia v Európe.
Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží je najväčšia v Európe. Zdroj: Energoatom.com


Ukrajinskú jadrovú elektráreň držia ruskí vojaci od začiatku marca, stále ju však obsluhuje ukrajinský personál. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) navštívil elektráreň minulý týždeň a dvaja experti MAAE zostali na mieste, aby v elektrárni udržali stálu prítomnosť.

„Bezpečné externé napájanie zo siete a záložné napájacie systémy sú nevyhnutné pre zaistenie jadrovej bezpečnosti a prevenciu jadrovej havárie. Táto požiadavka patrí medzi sedem nevyhnutných pilierov jadrovej bezpečnosti a ochrany, ktoré generálny riaditeľ načrtol na začiatku konfliktu,“ tvrdí MAAE.

Síce podľa agentúry škody spôsobené ostreľovaním nemali bezprostredný dosah na elektráreň, pretože elektrické vedenie v tom čase nebolo pripojené k sieti, jej riaditeľ opakovane vyjadril znepokojenie nad situáciou v zásobovaní energie. Viac informácií o vojne na Ukrajine nájdeš na tomto odkaze

Domov
Zdieľať
Diskusia