Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
7. septembra 2022, 16:19
Čas čítania 1:24

Igor Matovič avizuje kombináciu klasickej a úradníckej vlády, odborníkov už oslovili

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Igor Matovič avizuje kombináciu klasickej a úradníckej vlády, odborníkov už oslovili
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Čo sa týka politickej zodpovednosti, bude to „spoločná zodpovednosť“. Nomináciou odborníkov chcú ukázať, že im nejde o posty SaS.

Vláda by mala byť po odchode ministrov SaS kombináciou úradníckej a klasickej. Uviedol to líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády. Dodal, že odborníkov na uvoľnené pozície vo vláde už oslovili a aktuálne diskutujú o viacerých menách. Zároveň chce, aby boli vo vedení rezortov nielen odborníci z daného prostredia, ale aj schopní manažéri.

„Rozhodli sme sa ísť cestou odborníkov,“ uviedol Matovič. Považuje to za dobré. „Bude to zvláštny koncept,“ poznamenal. Zodpovednosť za každý rezort podľa neho nesie vždy v prvom rade minister. Čo sa týka politickej zodpovednosti, bude to „spoločná zodpovednosť“.

Nomináciou odborníkov chcú ukázať, že im nejde o posty SaS. Navyše bude mať podľa neho inú váhu, keď odborník vo vedení rezortu hospodárstva povie, že našli nedorobenú prácu, než keby to povedal stranícky nominant OĽaNO.

Podotkol, že za normálnych okolností by bol rezort hospodárstva lukratívnou ponukou, no vzhľadom na situáciu s energiami si to vyžaduje veľkú odvahu. Chce však, aby do vedenia rezortu nastúpil človek, ktorý si je plne vedomý výziev a aktuálnej situácie. Potvrdil, že jedným z mien, o ktorom sa rozprávali s partnermi, je Karel Hirman. Do úvahy však podľa neho prichádzajú viacerí.

26. marca 2024, 15:30 Čas čítania 2:13 Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom

V súvislosti s ďalším fungovaním trojkoalície deklaroval, že pri prioritách nemajú rozpory a definované boli aj v desiatich požiadavkách OĽaNO pre SaS. „My si za tým stojíme a stotožňuje sa s tým aj Sme rodina,“ tvrdí.

Dodal, že aj pri exekučnej amnestii je čiastočná zhoda. „Veď sme to spoločne sľúbili, máme to v programovom vyhlásení vlády,“ pripomenul s tým, že SaS to dva roky blokovala. Čo sa týka koaličnej zmluvy, súčasnú považuje za dobrú a mohlo by k nej stačiť prijať dodatok. Označil to za „technikáliu“.

Patrilo by sa tiež podľa neho dodatočne zvoliť chýbajúcich podpredsedov Národnej rady. SaS už avizovala, že navrhne Martina Klusa. Matovič si ho tam vie predstaviť. Poukázal však na to, že SaS si nárokuje aj zachovanie doterajších postov predsedov výborov, hoci na ne ako opozícia podľa tradície nemá nárok. Líder OĽaNO sa obáva, že SaS nebude vedieť k vláde pristúpiť konštruktívne a bude sa snažiť pomstiť. Naznačil, že by sa to mohlo odraziť aj na schvaľovaní štátneho rozpočtu.

Domov
Zdieľať
Diskusia