Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. septembra 2022, 20:53
Čas čítania 0:59

Ukrajina chce byť plynovým trezorom Európy. Chce pomôcť v energetickom osamostatnení sa od Ruska

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ukrajinský premiér spresnil, že Ukrajina má exportnú kapacitu elektriny až 2 000 megawattov a súčasne najväčšie podzemné zásobníky plynu a mohla by sa stať akýmsi plynovým trezorom Európy.

Európska komisia a Ukrajina podpísali v pondelok v Bruseli dohodu o pomoci vo výške 500 miliónov eur, ktorá je určená na bývanie a vzdelávanie pre vysídlených ľudí, ako aj na podporu ukrajinského poľnohospodárstva.


Cieľom pondelkového zasadnutia bolo prediskutovať bilaterálnu agendu medzi EÚ a Ukrajinou, najmä implementáciu dohody o pridružení a súčasný stav spolupráce medzi oboma stranami.

Je to prvýkrát, čo sa Asociačná rada konala s Ukrajinou ako kandidátskou krajinou Európskej únie. Za EÚ sa na rokovaniach zúčastnili šéf európskej diplomacie Josep Borrell a eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi. Ukrajinu zastupoval premiér Denys Šmyhaľ.


V rámci asociačnej rady boli podpísané štyri sektorové dohody na ďalšie posilnenie spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou. Brusel takisto schválil nový program rozpočtovej podpory vo výške 500 miliónov eur ako súčasť záväzkov, ktoré predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila v apríli a máji tohto roku.


Ukrajinský premiér sa v Bruseli stretol aj s podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy Marošom Šefčovičom, s ktorým rokoval o posilnení sankcií voči Rusku a integrácii Ukrajiny do energetického trhu EÚ. Po získaní štatútu kandidátskej krajiny sa Ukrajina snaží urýchliť integráciu na energetickom trhu únie.


AFP v tejto súvislosti upozornila, že Šmyhaľ na svojom účte na Telegrame vyzval na zavedenie úplného energetického embarga proti Rusku. Zároveň dodal, že vývoz elektriny z Ukrajiny môže nahradiť značné objemy dovozu ruského plynu. Ukrajinský premiér spresnil, že Ukrajina má exportnú kapacitu elektriny až 2 000 megawattov a súčasne najväčšie podzemné zásobníky plynu a mohla by sa stať akýmsi plynovým trezorom Európy.

Ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia