Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
30. augusta 2022, 23:02
Čas čítania 0:57

Zomrel bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov, mal 91 rokov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Posledný vodca Sovietskeho zväzu, hlasný kritik Putina a jedna z najvplyvnejších osobností druhej polovice dvadsiateho storočia.

Zomrel bývalý prezident Michail Gorbačov. Stál na čele Sovietskeho zväzu od roku 1985 až do jeho zániku v roku 1991. Podľa zahraničných médií mal Gorbačov v posledných rokoch života problémy so srdcom, vysoké štádium cukrovky a neurologické problémy. 

„Michail Sergejevič Gorbačov zomrel dnes večer po vážnej a dlhej chorobe,“ uviedla v utorok Ústredná klinická nemocnica v Moskve, píše agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

Prezident SR Rudolf Schuster (vpravo) sa stretol 1. októbra 2002 na pracovných raňajkách v hoteli Wilder Mann v meste Passau s bývalým prezidentom Sovietskeho zväzu Michailom Gorbačovom. Prezident SR je na dvojdňovej pracovnej návšteve v nemeckom meste Passau.
Prezident SR Rudolf Schuster (vpravo) sa stretol 1. októbra 2002 na pracovných raňajkách v hoteli Wilder Mann v meste Passau s bývalým prezidentom Sovietskeho zväzu Michailom Gorbačovom. Prezident SR je na dvojdňovej pracovnej návšteve v nemeckom meste Passau. Zdroj: TASR

Gorbačov bude pochovaný na Novodievčom cintoríne vedľa svojej manželky Raisy, ktorá zomrela v roku 1999, píše BBC s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS.


Gorbačov sa narodil 2. marca 1931 v dedine Privoľnoje, neďaleko predkaukazského mesta Stavropol. Po ukončení vysokej školy začal v roku 1955 pracovať na prokuratúre v rodnom kraji.


V marci 1985 bol zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Prezidentom Zväzu sovietskych socialistických republík bol od marca 1990 do decembra 1991.


Tento politik prispel k ukončeniu studenej vojny, nepodarilo sa mu však zabrániť rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu, píše na svojej webovej stránke denník The Guardian. Gorbačov takisto prispel k zlepšeniu vzťahov medzi USA a Sovietskym zväzom, pripomína AFP. Za svoju činnosť získal Gorbačov v roku 1990 Nobelovu cenu za mier.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

V roku 1996 sa pokúsil vrátiť do politického života a zúčastnil sa na prezidentských voľbách v Rusku, získal však iba jedno percento hlasov. 26. novembra 2001 založil Sociálnodemokratickú stranu Ruska. Rezignoval na vedenie strany v máji 2004, pretože nesúhlasil s vedením volebnej kampane v decembri 2003.

Domov
Zdieľať
Diskusia