Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Martin Adam Pavlík TASR
31. júla 2022, 15:37
Čas čítania 0:46

Vladimir Putin: Ruské námorníctvo bude o niekoľko mesiacov vybavené novými hypersonickými raketami Zirkón

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Vladimir Putin: Ruské námorníctvo bude o niekoľko mesiacov vybavené novými hypersonickými raketami Zirkón
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom (ilustrační foto)

Hypersonické strely môžu letieť až deväťkrát rýchlejšie než zvuk.

Ruské námorníctvo bude o niekoľko mesiacov vybavené novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon), pričom o oblasti ich nasadenia sa rozhodne na základe ruských záujmov. Vyhlásil to v nedeľu ruský prezident Vladimir Putin v príhovore na námornej prehliadke v Petrohrade. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Putin v príhovore venovanom Dňu námorníctva, ktorý je v Rusku štátnym sviatkom, velebil ruského cára Petra Veľkého za to, že spravil z Ruska námornú veľmoc. Šéf Kremľa v príhovore nespomenul priamo Ukrajinu. Povedal však, že podpísal novú námornú doktrínu, ktorej detaily neboli zverejnené, a označil hypersonické strely Zirkón za svetový unikát.

„Dodávanie týchto striel ruskej armáde sa začne v nadchádzajúcich mesiacoch... Fregata Admiral Gorškov ako prvá nastúpi do bojovej služby s touto impozantnou zbraňou na palube,“ povedal Putin.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool


„Schopnosti ruského námorníctva sú dôležité... Námorníctvo je schopné reagovať rýchlosťou svetla voči všetkým tým, ktorí sa rozhodnú narušiť našu suverenitu a slobodu,“ dodal ruský prezident.

Hypersonické strely môžu letieť až deväťkrát rýchlejšie než zvuk, uvádza Reuters. Rusko testovalo strely Zirkón v priebehu posledných dvanásť mesiacov, pričom ich v rámci testov odpaľovalo z lodí alebo ponoriek. Začiatkom júna ruská armáda oznámila, že testovanie Zirkónu bolo ukončené a čoskoro ním vyzbrojí vojenskú loď.

Domov
Zdieľať
Diskusia