Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
23. júla 2022, 18:17
Čas čítania 1:14

Na bratislavský Pride prišlo podľa organizátorov 9 000 ľudí. V meste bolo aj skromnejšie zhromaždenie Hrdí na rodinu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V Bratislave sa už tradične súbežne konali podujatia ľudí s inými predstavami o rodine.

Dúhový Pride, ktorý sa odohral opäť po dvoch rokoch poznačených protipandemickými opatreniami, prilákal množstvo ľudí v Bratislave, no aj v Banskej Bystrici a Košiciach. Už tradične sa však najväčší sprievod zišiel v hlavnom meste. Odhad organizátorov hovoril popoludní o 9 000 ľuďoch.

Pride na Obchodnej ulici v Bratislave.
Pride na Obchodnej ulici v Bratislave. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Napriek obavám o bezpečnosť akcie bol priebeh sobotného Dúhového Pridu v Bratislave pokojný. Polícia na zhromaždení nezaznamenala prípady narušenia verejného poriadku a situáciu monitorovala fyzicky aj pomocou kamerového systému.

Anketa:
Podporuješ ideu Dúhového Pridu?
Áno
Nie
Áno
46 %
334 Hlasov
Nie
54 %
387 Hlasov

Predtým ako sa sprievod vydal na pochod, vystúpila na pódiu aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá povedala, že jej rezort pracuje na právnych úpravách. Spomenula aj to, že za atmosféru v spoločnosti môžu do veľkej miery politici. „Namiesto empatie, tolerancie a hľadania spôsobu vylepšenia života všetkých občanov sedí v parlamente extrémizmus a ľudia, ktorí druhých urážajú len preto, že sú iní.“ 

K mikrofónu sa postavila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Tá si po oficiálnom programe vychutnala zmrzlinu spolu s ďalšími účastníkmi.
K mikrofónu sa postavila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Tá si po oficiálnom programe vychutnala zmrzlinu spolu s ďalšími účastníkmi. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Oslava rozmanitosti foriem spolunažívania a sexuálnych orientácií bude v Bratislave pokračovať hudobnými vystúpeniami a afterpárty do neskorých večerných hodín. Záštitu nad konaním Pridu prevzal primátor Bratislavy Matúš Vallo a akciu verejne podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Pride
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Výrazne menej ľudí sa zišlo na jubilejnom 10. ročníku podujatia Hrdí na rodinu na Rudnayovom námestí. Organizátori deklarujú ako dôvod jeho konania podporu harmonického vývoja dieťaťa a nezastupiteľnú rolu otca a matky. Pred ukončením spravili účastníci pochodu aj malý okruh Starým Mestom.

Hrdí na Rodinu
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Jeden z organizátorov a predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík nechcel označiť zhromaždenie za protiprotest Pridu. Pre TA3 povedal: „Chceme ukázať, že každý z nás má otca a mamu a nepadol len tak z vesmíru.“ 

Hrdí na Rodinu
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Na pódiu pred roztrúseným davom zvierajúcim červené balóny vystúpil s obhajobou heterosexuálneho zväzku aj nedávno zvolený detský obmudsman Jozef Mikloško. Pod bannerom „Mama a tato navždy“ vystúpili aj pesničkár a exkandidát na riaditeľa RTVS Peter Janků a biskup Jozef Haľko, ktorý sa preslávil homofóbnymi výrokmi.

Hrdí na Rodinu
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

Zhromaždenie svojou prítomnosťou podporil aj poslanec ĽSNS Martin Beluský a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak zo Sme rodina.

Domov
Zdieľať
Diskusia