Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
18. júna 2022, 15:41
Čas čítania 1:21

Tchaj-pej mení pre horúčavy intervaly na priechodoch pre chodcov. Chce sa vyhnúť úpalom či infarktom

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Tchaj-pej mení pre horúčavy intervaly na priechodoch pre chodcov. Chce sa vyhnúť úpalom či infarktom
Zdroj: Unsplash/Chris Barbalis/volně k užití

Nariadenie, ktoré bude platiť celé leto, sa dotkne 770 priechodov.

Hlavné mesto Taiwanu Tchaj-pej vyšlo v ústrety chodcom a počas letných mesiacov radikálne znižuje čakanie na 770 priechodoch pre chodcov. Podľa The Guardian je za týmto krokom obava miestnych úradov o zdravie obyvateľov, ktorí sa počas leta pravidelne stretávajú s vysokou vlhkosťou a teplotami okolo 35 °C. 

Na každom z priechodov sa interval čakania skrátil v priemere o pol minúty a najviac až o minútu a pol. Nové nastavenie, ktoré má obmedziť počet úpalov aj infarktov, sa vzťahuje na čas od 9.00 do 16.30 h a v platnosti ostane až do septembra.

Spoločenské normy v Tchaj-peji odsudzujú chodenie na červenú a pri potrebe prechádzať komplexné križovatky s viacerými ostrovčekmi môžu chodci stráviť na slnku v prostredí sálajúceho asfaltu či betónu a rozhorúčených kapôt áut nebezpečne veľa času. Krátke intervaly zelenej predstavujú zvýšené riziko predovšetkým pre starších alebo telesne znevýhodnených obyvateľov.

Anketa:
Sú v slovenských mestách priechody pre chodcov nastavené spravodlivo?
Áno.
Nie.
Áno.
35 %
Nie.
65 %

Nevhodné nastavenie priechodov pre chodcov je v meste s vyše 2,6 milióna obyvateľov často diskutovanou témou. Chodci si na najväčších priechodoch pravidelne počkajú takmer dve minúty.

V centre Tchaj-peja sa dokonca z absurdne dlhého čakania na reklamnej ploche vysmieva miestna donášková služba, ktorej slogan hlása, že za 115 sekúnd strávených čakaním si cez ňu môžete komfortne objednať večeru.

Teplota v ostrovnom Taiwane vzrástla za ostatných 110 rokov v priemere o 1,6 °C, pričom Hsu Huang-hsiung z miestneho centra pre environmentálne zmeny dodáva, že letná sezóna sa predĺžila zo 120 na 150 dní a zimné prejavy počasia môžu z ostrova definitívne vymiznúť už v roku 2060.

Domov
Zdieľať
Diskusia