Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kamila Šebestová TASR
23. februára 2022, 13:29
Čas čítania 1:36

Od 26. februára už nebudú platiť režimy OTP, OP a OP+ s kapacitnými obmedzeniami. Prinášame ti prehľad uvoľnených opatrení

Kategória:
News
Uložiť Uložené

O tri dni sa na Slovensku začnú uvoľňovať opatrenia.

Aktualizované o konkrétne uvoľnenia opatrení. 

26. februára sa na Slovensku uvoľnia viaceré opatrenia. V prvej fáze uvoľnenia opatrení sa zrušia takzvané režimy OTP, OP a OP+ s kapacitnými obmedzeniami. Druhá fáza uvoľňovania sa začne 26. marca. Vláda dnes tieto kroky schválila na rokovaní. 

V prvej fáze uvoľňovania chce vláda zrušením režimov OTP, OP a OP+ minimalizovať individuálne riziko nákazy vo vysoko rizikových vekových skupinách. Prevádzky a služby budú môcť fungovať od 05.00 hod. do 24.00 hod. Vláda odporúča využívať homeoffice v maximálnej možnej miere. 

Školy

Ak bol žiak v kontakte s pozitívnym spolužiakom, od 26. februára už nemusí zostať v domácej karanténe. Namiesto toho by mal v triede nosiť respirátor či rúško po dobu 10 dní od kontaktu s pozitívnou osobou pri zachovaní prezenčnej výučby. V izolácii musia zostať iba pozitívne osoby a po izolácii majú dodržiavať nosenie respirátoru po dobu 5 dní. V triedach už žiaci nebudú musieť nosiť rúška, no naďalej ich musia nosiť v iných spoločných priestoroch.

uvoľnenie opatrení, koronavírus
Zdroj: rokovania.gov.sk/RVL/Material/26969/1

Kultúra

Na nízko a stredne rizikových hromadných podujatiach (HP) by si mal mať na sebe respirátor. Povinné bude fixné sedenie, fixné státie a konzumácia na fixnom mieste. Na takéto hromadné podujatia môže ísť 500 divákov alebo maximálne 50 % kapacity. Patria medzi ne divadlá, bohoslužby, kiná, diváci na športových podujatiach, kultúrne podujatia či kongresy.

25. decembra 2022, 12:00 Čas čítania 1:51 V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné?

Na vysoko rizikových hromadných podujatiach (v režime základ) sa môže zúčastniť maximálne 50 ľudí. Medzi takéto podujatia patria svadby, krsty, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky a hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania.

Šport

Na športových súťažiach a tréningoch sa bude môcť v režime základ zúčastniť maximálne 100 športovcov. Vo fitnescentrách môže cvičiť maximálne 50 osôb alebo väčší počet pri splnení priestoru minimálne 15 m2 na osobu. Rovnaké podmienky ako fitnescentrá budú mať v režime základ aj wellness centrá, aquaparky, kúpele a umelé vodné plochy (bazény či plavárne).

uvoľnenie opatrení, koronavírus
Zdroj: rokovania.gov.sk/RVL/Material/26969/1

Gastrosegment a služby

Režim základ majú od 26. februára aj neesenciálne obchody a služby. V reštauráciách budú môcť hostia len sedieť, čašníci budú musieť obsluhovať iba pri stole. To sa týka aj terás. Zákazníci budú musieť mimo stola nosiť respirátor.

Ubytovacie zariadenia zostávajú bez limitov. Múzeá, galérie, výstavné siene či knižnice budú fungovať v režime základ. Ak budeš chcieť ísť navštíviť nemocnicu alebo iné pobytové zariadenie, musíš sa riadiť režimom OTP alebo ZÁKLAD podľa toho, ako to určí zriaďovateľ či riaditeľ. 

V doprave bude naďalej povinný respirátor. Týka sa to MHD a prímestskej dopravy, no aj diaľkovej dopravy, taxi služieb, lanových dráh a výletných lodí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia