Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. decembra 2021, 18:02
Čas čítania 0:38
Martin Adam Pavlík TASR

Prijímacie skúšky na stredné školy budú vyzerať inak. Minister školstva Gröhling avizuje zmeny

Prijímacie skúšky na stredné školy budú vyzerať inak. Minister školstva Gröhling avizuje zmeny
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS BRANISLAV GRÖHLING ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Aké zmeny čakajú žiakov?

Podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) úpravy v novelizovanom školskom zákone prinesú viacero zmien. Jednou z nich sú úpravy v prijímacích skúškach na stredné školy.

Žiak si podľa slov ministra bude môcť podať dve klasické a dve talentové prihlášky a určí si poradie škôl podľa priority. Následne nastúpi do tej školy, kde úspešne zloží prijímacie skúšky a ktorá bude v jeho poradí najvyššie.

Branislav Gröhling
Zdroj: TASR/Jakub Kotian


V zákone sa definujú aj nové profesie, konkrétne školskí digitálni koordinátori a školské zdravotné sestry.

„Už teraz pilotne pôsobia školskí digitálni koordinátori na asi 300 školách. Ich úlohou je podporovať digitálnu gramotnosť učiteľov a žiakov, vzdelávať ich vo využívaní digitálnych technológií vo výučbe a zavádzať ich používanie do procesu vyučovania,“ priblížil Gröhling.

Podľa neho bude výraznou zmenou aj reforma poradenského systému, na základe ktorého sa prideľujú asistenti. „Do systému sa zavedú jednotné diagnostické postupy a metódy a pre rodičov a žiakov bude prehľadnejší a jednoduchšie dostupný,“ dodal minister školstva. Táto zmena však nastane až od roku 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia