Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2015, 17:14
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Zaklínač 3 ašpiruje vďaka nádherným detailom, grafike a úžasnému príbehu na kolosálne RPG (Preview)

TECH ZAKLÍNAČ 3
Uložiť Uložené

Detailne sme sa pozreli na budúcomesašný release najočakávanejšej RPG hry roka. Čo všetko nám ponúkne Witcher 3?

Ubehlo 10 mesiacov, odkedy sme vám predstavili tretieho Zaklínača s podtitulom The Wild Hunt. Odvtedy bol internet neraz zaplavený novými gameplay zábermi, informáciami a novinkami, takže som sa mesiac pred releasom záverečnej časti trilógie o Geraltovi z Rivie rozhodol pripraviť si pre vás ešte jedno preview, avšak ďaleko detailnejšie, miestami zamerané na skúsenosti novinárov a hráčov, ktorým bolo umožnené si hru vyskúšať. 

O čom vlastne bude príbeh tentoraz? Budem sa snažiť neprezrádzať, no tí, ktorí dohrali Zaklínača 2 už vedia, čo sa v Geraltovom svete deje. V závislosti od vojny prebieha aj život Geralta, všetkých Zaklínačov a vlastne každého jedného človeka, ale i nečloveka. Geralt sa ale zameria na osobné problémy. Vydá sa hľadať Yennefer, lásku svojho života, s ktorou to má ale nadmieru ťažké. Obaja sú sterilní, čo ich vzťahu tiež nepomáha. Po nádhernej čiernovláske ale ide Wild Hunt (Divoký Hon) a rozhodne sa nezastaví, kým ju nezíska pre seba, rovnako by ho potešil fakt, že Geralt je mŕtvy. Divoký Hon sa už od nepamäti staral ľuďom o bolesť, strach a smrť v ich očiach a srdciach, no zdá sa, že sa konečne našiel niekto, kto by s tým vedel skoncovať. Ten niekto nie je nik iný, než Biely vlk z Rivie, Zaklínač Geralt. V príbehu sa ale objaví aj Ciri, za ktorú bude možné dokonca aj hrať. Ciri je niekedy vykresľovaná ako čarodejnica veľmi blízka Geraltovi, no blízka ako dcéra. Vrátia sa všetky známe postavy (Marigold, Triss Ranuncul, trpaslík Zoltan Chiway) a pribudnú nové. Z tých okrem dvojice nádherných žien zaujme najviac asi Emhyr var Emreis, cisár Nilfgaardu nahovorený Charlesom Danceom (Tywin Lannister z Game of Thrones). Čo sa týka príbehu, ten vychádza z knižných predlôh, ktorých sa autori veľmi držia, ale hovorí najmä o budúcnosti, takže sa Sapkowski, autor kníh a poviedok až tak veľmi neangažoval. 

Zaklínač 3 ašpiruje vďaka nádherným detailom, grafike a úžasnému príbehu na kolosálne RPG (Preview)

Pripravte sa, že v tomto prípade sa udalosťami gamesy budete prebíjať desiatky hodín. V prípade, že chcete hru dohrať do konca aj s vedľajšími úlohami, čaká vás viac než 200 (!!!) hodín questov, hlavných úloh, objavovania obrovského sveta (hovorí sa až o 30 násobku Witchera 2, takže sa na malú rozľahlosť sťažovať určite nebudeme). Witcher 3 je totiž obrovský open world prekvitajúci živým svetom, prírodou, NPC a netvormi či príšerami, ktoré budeme loviť za rôzne odmeny. Nebojte sa, prítomné budú aj teleporty, teda rýchle cestovanie naprieč mapou. To ale bude fungovať len vtedy, ak budete mať dané body odomknuté, respektíve objavené. Vráťme sa ale k príbehu. V ňom bude dôležité robiť správne rozhodnutia, keďže výrazne ovplyvnia herný svet okolo vás. Vývojári potvrdili, že prejsť túto hru dvakrát s úplne rovnakým priebehom je nemožné. Dej je údajne rýchlejší, dynamickejší a atraktívnejší aj pre nehráča série. Hlavné misie sú poskladané logicky, pričom aj tie vedľajšie údajne vôbec nie sú zbytočné. Každá je prvotriedne napísaná a dáva zmysel, rovnako ako dáva aj odmenu. Bude ale zaujímave zisťovať, ako dlho nám bude skutočne trvať prejdenie hry, keďže herný svet je skutočne gigantický a úloh enormne veľa.

Zaklínač 3 ašpiruje vďaka nádherným detailom, grafike a úžasnému príbehu na kolosálne RPG (Preview)


Financie si bude treba poriadne strážiť a dávať pozor, ako s nimi narábame. Niektoré dôležité predmety sa totiž v hre nebudú dať nájsť ani získať nijako inak, než ich výrobou, teda craftovaním. To je však údajne veľmi drahé. Elixíry a mutagény budú tentoraz plniť oveľa väčšiu úlohu. Ich používanie bude pre hráča neodmysliteľné, najmä v súbojoch s ťažšími súpermi. Napríklad: Ak ste level 10, nepriateľ či monštrum levelu 25 vás môže zabiť jednou ranou. V hre budú 4 obtiažnosti, ktoré budete môcť meniť aj počas hry. Práve tu vám nesmierne pomôžu elixíry a extrémne silné mutagény. Ak ich raz použijete, stačí, že budete mať potrebné ingredience a vyrobia sa automaticky. Inventár nebude neobmedzený. Jeho váha bude spôsobovať, že sa Geralt bude pohybovať ťažšie a stratí na dynamike. Bude preto dobré uskladniť si dôležité predmety aspoň v sedle koňa. Súboje tak budú oveľa ľahšie. Mali byť akčnejšie, rýchlejšie a plynulejšie, než tomu bolo v ukážkach z minulého roka. Hráčov poteší aj brutálnosť a rozsekávanie končatín. 

Prvých 15 minút z hry, pozor, obsahuje aj malé spoilery


Svet bude obrovský, poskytne neuveriteľné množstvo živých a reagujúcich NPC. Nemusíte sa pritom obávať, že v Novigrade, najväčšom meste, budú nejaké NPC naklonované. Každá z postáv má svoju vlastnú úlohu a vzhľad. Na krajoch mestečiek sú remeselníci, autori sa inšpirovali skutočným stredovekom. Aj vďaka tomu máte pocit, že sa nikdy nenudíte a nikdy neprechádzate prázdnym svetom. Hra má dve obrovské mestá, niekoľko vedľajších lokalít a samozrejme, dlhé cesty medzi nimi. Ťažko ale písať o týchto veciach bez toho, aby som sa neopakoval po vzore posledného preview.


Grafika má byť na veľmi vysokej úrovni. Pri nastaveniach Ultra to pocíti každý hráč. Novinári obdivovali najmä hustotu a kvalitu vegetácie či detaily ako mraky vrhajúce tieň. Práve tiene a odlesky by mali uchvátiť nejedného z nás. Počasie je kapitolou samou o sebe. Je dynamické, ľubovoľne sa mení a neraz hráča nepríjemne prekvapí. Pozor si treba dávať najmä na lodi, ktorá sa môže nepríjemne rozbiť o skaly. Vždy sa ale dá aj potápať či plávať, a to hocikde na hocijakej vodnej ploche. 

Zaklínač 3 ašpiruje vďaka nádherným detailom, grafike a úžasnému príbehu na kolosálne RPG (Preview)
Zaklínač 3 ašpiruje vďaka nádherným detailom, grafike a úžasnému príbehu na kolosálne RPG (Preview)


Detaily: 
- hráč môže vyjednávať o cene za zabitie monštra, ak to však s cenou prepískne, musí prijať len minimálnu odmenu
- hra bude obsahovať množstvo minihier od veľmi zábavnej kartovej nazvanej Gwint či dostíh
- Geralt bude zarastať a bude s ním treba chodievať do holičstva
- V Kaer Morhen strávime okolo 5 hodín, hra za Ciri bude dynamickejšia a úplne iná, než za Geralta. Tiež si s ňou zahráme minimálne 5 hodín
- svorka vlkov môže zaútočiť aj na vášho koňa, ktorý práve vyjedá jablká z košíka
- Interakcia s prostredím bude na obstojnej úrovni, Geralt bude môcť napríklad pomocou znamenia Aard rozhojdať hojdačku. vie rozbiť fľaše atď.
- HUD sa dá vypnúť, ak nemáte radi QTE, poteší vás fakt, že bitky sa zaobišli bez nich
- možnosť audiovizuálnej pomoci (ľudia kričiaci o pomoc)
- automatické otváranie dverí, už žiadne načítavanie
- pri jazde na koni budeme môcť využívať zbrane aj znamenia rovnako, ako peši
- v hre je prepracovaný ekonomický systém. Budú sa dať používať 3 meny a dokonca aj požičať si peniaze skrz úver


To je asi tak všetko, čo potrebujete o Witcher 3: The Wild Hunt aka Zaklínač 3: Divoký Hon vedieť. Hra od CD Projekt Red vychádza na PC, Xbox One a PS4 už 19. mája. My sa už nevieme dočkať a neočakávame nič iné, než úžasne strávené chvíle hraním jednej z najambicióznejších hier, aké sa kedy kto pokúšal stvoriť.. Podrobnejšie informácie a ďalšie obrázky nájdete tu. 

Späť
Zdieľať
Diskusia