Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
11. januára 2019, 12:27
Čas čítania 1:47

Čo sa skrýva za fotografiou Slovnaftu, ktorá znepokojila Slovákov? Nejde o Mordor, ako vtipne tipovali ľudia

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Čo sa skrýva za fotografiou Slovnaftu, ktorá znepokojila Slovákov? Nejde o Mordor, ako vtipne tipovali ľudia
Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok

Množstvo Bratislavčanov bolo z celého úkazu zmätených.

Vo včerajších večerných hodinách sa facebooková stránka Zomri pýtala svojich sledovateľov na žiariace zábery bratislavského Slovnaftu, ktorý trefne nazvala vežou Barad-dûr (sídlo Saurona z fantasy trilógie Pána prsteňov).

Jeden z komentujúcich pridal pod príspevok svoju fotografiu z 9. januára 2019, kde nebezpečne pôsobiace žiarenie naozaj pripomínalo hrozivý Mordor.

Na aktuálnu činnosť odkázala spoločnosť prostredníctvom svojej webovej stránky, kde sa vyjadrila nasledovne: „V mesiaci január je v rafinérii Slovnaft naplánovaný nábeh výrobnej jednotky, ktorý bude sprevádzať intenzívne spaľovaniena poľných horákoch a zvýšená miera hluku.

Nábehové činnosti sú naplánované od 7. do 12. januára 2019. Za prípadné zníženie komfortu obyvateľov sa ospravedlňujeme. Cieľom spoločnosti Slovnaft je skrátiť negatívne vplyvy činností znižujúcich pohodlie obyvateľov žijúcich v okolí rafinérie na nevyhnutné minimum.

Pre bližšie informácie sa náš portál obrátil na vedenie Slovnaftu. Hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie Anton Molnár nám teda objasnil presný postup fungovania a opodstatnenia poľných horákov. Vyjadril sa taktiež aj k znečisťovaniu ovzdušia.

Poľné horáky sú potrebné v každej rafinérii, ktorá spracováva ropu. Prispievajú k spoľahlivému a bezpečnému chodu rafinérie a chránia svojím spôsobom okolie od mimoriadnej situácie. Poľné horáky s plameňom, a občas aj dunivým zvukom, môžu vzbudiť obavy, no pre okolie však nie sú nebezpečné. Naopak, sú signálom, že zložitá sústava rafinérskych výrobných jednotiek spoľahlivo funguje a nikoho neohrozuje,“ prezradil pre Refresher pán Molnár.

Z pohľadu ekonomiky je spaľovanie na poľných horákoch nežiaduce, keďže rafinéria prichádza o materiál, ktorý je potrebný pri výrobnom procese. Preto je aj v záujme rafinérie toto spaľovanie čo najviac obmedziť. Slovnaft každoročne investuje nemalé prostriedky do znižovania dopadov na životné prostredie. Rovnako sa to týka aj spaľovania na poľných horákoch, aj pri nich sa používa najlepšie dostupná technológia, aby sa čas spaľovania čo najviac skrátil,“ dodal nakoniec k celej veci.

Fotografia Slovnaftu znepokojila Slovákov. Čo sa za ňou skrýva?
Fotografia Slovnaftu znepokojila Slovákov. Čo sa za ňou skrýva? Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok

Na čo slúžia poľné horáky?

Úlohou poľných horákov je kontrolované spaľovanie nadbytočných plynov z uzavretého systému výroby. Tieto nadbytočné plyny môžu vzniknúť pri riadenom či núdzovom odstavení výrobných jednotiek výroby, počas nestability či úprav technologického režimu, ale aj napríklad pri výpade dodávky energií. Slovnaft má stále v pohotovosti desať funkčných poľných horákov, ktoré sú zárukou bezpečnosti za každých okolností.

Ako fungujú poľné horáky?

Proces spaľovania prebytočných plynov je v podstate rovnaký ako spaľovanie kvapalných plynov (LPG), ktoré sa využíva napríklad v domácnosti. Počas horenia sú plyny kontrolovane miešané s parou a vzduchom, čím dochádza k ich spáleniu. Do ovzdušia sa z horákov dostáva oxid uhličitý a vodná para.

Znečisťovanie ovzdušia

Slovnaft sa nepretržite snaží o znižovanie emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia. Kvalita ovzdušia v okolí Slovnaftu je monitorovaná na troch staniciach a Slovnaft o miere znečistenia v okolí výrobného areálu pravidelne informuje verejnosť. Zárukou znižovania emisií znečisťujúcich látok je aj neustála modernizácia výrobných jednotiek, vrátane systému poľných horákov.

Domov
Zdieľať
Diskusia